May: kizárt, hogy a vegyfegyver-támadás megrendezett lett volna


Theresa May szerint a szíriai Dúma városában elkövetett vegyifegyver-támadás következményei kizárják, hogy az incidens megrendezett lehetett volna.

A brit miniszterelnök, aki tájékoztatta részletesen a londoni alsóház képviselőit a Szíriában szombat hajnalban végrehajtott, összehangolt amerikai-brit-francia légitámadásról, elmondta: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) olyan beszámolókat kapott, hogy az április 7-én elkövetett vegyifegyver-támadás éjszakáján több száz sérült kereste fel a helyi egészségügyi intézményeket, olyan tünetekkel, amelyek mérgező vegyi anyagok hatására utaltak.

May szerint a brit kormány arra a következtetésre jutott, hogy ilyen méretekben nem lehetett volna meghamisítani a helyszínről érkező beszámolókat. A brit miniszterelnök ezzel az orosz kormány azon vádjára tett egyenes utalást, hogy a dúmai vegyifegyver-támadás megrendezett incidens volt, és ürügyként szolgált a nyugati katonai beavatkozáshoz.

Lavrov megismételte: nem történt vegyifegyver-támadás
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a BBC televízió HardTalk című interjúprogramjának adott, hétfő estére műsorra tűzött – a brit közszolgálati műsorszolgáltató által egyes részleteiben előre ismertetett – nyilatkozatában megerősítette azt a hivatalos orosz álláspontot, hogy Dúmában nem történt vegyifegyver-támadás. Ami történt, az megrendezett volt – tette hozzá.

Lavrov kijelentette:

diplomataként nem engedheti meg magának, hogy udvariatlan legyen más országok vezetőivel szemben, de mindaz, amit a francia, a brit és az amerikai vezetők (bizonyítékként) emlegettek, sajtójelentéseken és a közösségi médián alapult. Theresa May szerint a dúmai támadásnak 75 halálos áldozata és akár 500 sérültje is lehetett.

May: elrejtik a támadásra utaló tényeket
Brit egészségügyi és tudományos szakértők jutottak arra a következtetésre az incidensről készült, nyíltan hozzáférhető jelentések, fotók és videófelvételek elemzéséből, hogy az áldozatok valamely mérgező vegyi anyag hatásainak voltak kitéve.

May véleménye alapján vannak olyan beszámolók is, hogy a szíriai rezsim a helyszínről evakuált menekültek holmiját átkutatja, megakadályozandó, hogy mintákat csempésszenek ki a térségből, és orosz támogatással folyik egy szélesebb körű művelet is a támadásra utaló tények elrejtése végett.

Forrás:

MTI