Törvénnyel „tiltanák ki” a pálmaolajat


Már a Legfelső Tanács előtt van az a törvénytervezet, mellyel be akarják tiltani Ukrajnában a pálmaolaj alkalmazását az élelmiszerekben.

Európai mintára száműznék az élelmiszerekből a pálmaoljat, mivel káros az egészségre, elsősorban a szív- és érrendszer megbetegedéseit váltja ki. A szakértők ellenben azt állítják, hogy az említett zsiradék káros-e, az hőkezelésének, valamint annak a függvénye, a gyümölcs húsából vagy magjából lett-e előállítva, s ha a honatyák rá is bólintanak a törvényre, akkor sem lép hatályba egyhamar. A dokumentum 1700-ról 3400 hrivnyára emelné az előírással szembehelyezkedők bírságát. Az élelmiszergyártók máris tiltakoznak, mondván az olaj bizonyos határok között az EU-ban is alkalmazható, csupán fel kell tüntetni a címkén a termékben való jelenlétét. Azért használják a gyártók nagy előszeretettel, mivel háromszor olcsóbb, mint a tehéntejből származó vaj.

Tavaly 150 ezer tonna pálmaolajat vásárolt Ukrajna tonnánként átlagosan 700 dollárért.

Alekszej Dorosenko közgazdász, a kereskedelmi egységek beszállítóinak igazgatója szerint, amennyiben a törvény életbe lép, a polcokról eltűnnek az olcsó szendvicskrémek és sajttermékek, a csoki, a cukrászsütemény, a kenyér pedig 15-50 százalékkal megdrágul. A közgazdász úgy véli, a jövő évi választások előtt a kormány már nem fogadja el a törvényt. Szerinte az EU-ban is csak a leggazdagabb országokban van megtiltva alkalmazása, az alacsonyabb életszínvonallal rendelkező államokban használják.