Tüntetéssel tiltakoznak Moszkal ellen


Az ungvári járás nyolc települése – Minaj, Homok, Ketergény, Koncháza, Őrdarma, Tarnóc, Sislóc és Botfalva – úgy határozott, a közigazgatási reform által előírt egységes territoriális közösségbe tömörül. Ám a megyei közigazgatás valami miatt nem támogatja tervüket, ezért az érintettek április 19-én délelőtt békés tüntetést szerveznek a közigazgatás épülete elé, amiről Homok község Facebook oldalán értesítenek.

A szomszédos Baranyai hromada már elérte a kistérség kialakításához szükséges engedélezést, s tavaly október óta már működik. A homokiak számára érthetetlen, ők miért nem kapnak zöld utat? Szerintük a tervezett kistérség megfelelne mind a területi – 4921 hektár föld, mind a lakosságszám –12 ezer –, mind a közintézmények tekintetében. S már tavaly 71,8 millió hrivnya pluszjövedelemhez juthatott volna. De ez egyelőre nem valósulhat meg.

Hennagyij Moszkal tudomást szerezve a készülő tüntetésről, saját honlapján írt kommentárt. Eszerint az említett települések zsarolni akarják a tüntetés révén. Direkt azért választották ezt az időpontot, hogy elrontsák a szakura virágzására kíváncsi megyeszékhelyre érkező turisták kedvét. Hozzáteszi, a kistérség megalakításhoz nincs is szükség az ő engedélyére, az új törvény értelmében ahhoz elegendő az érintett falvak és az adott járási tanács beleegyezése. Úgy véli, jogi úton kell megoldani a kérdést, nem pedig tüntetgetések, hangosbemondók és transzparensek révén.

Hennagyij Moszkal nem első ízben akadályozza egy kistérség megalakítását, amiért több kritikát is kapott már a kormánytól. Jurij Hanuscsak, a területfejlesztési állami intézet igazgatója szerint az alakuló territoriális közösség tervét a megyei közigazgatásnak kell benyújtani, ám Moszkal ellenzi ezeket. Néhány hromadának csak úgy sikerült megalakulnia Kárpátalján, mert a kormányzó éppen szabadságon volt, amikor alá kellett írni az ehhez szükséges iratokat. De azóta is hátrányt szenvednek emiatt, például nem kapnak az úgynevezett stabilizációs szubvencióból. Moszkal mindent megtesz, hogy megakadályozza a decentralizációs reformot, állítja Hanuscsak.

Jelenleg Kárpátalján alakult a legkevesebb – összesen hat – kistérség. Ennél kevesebb csak Kijev és Luhanszk megyében működik.