Kijev leveszi a kezét a kelete-ukrajnai károsultakról


Április 30-tól Ukrajna nem vállal semmilyen felelősséget a terrorellenes hadműveletek (ATO) övezetében élő polgári lakok elszenvedett veszteségeiért.

Ugyanis ettől a naptól kezdve lép életbe, a Donec-medence reintegrálásáról szóló törvény, melynek értelmében Oroszországot terhel minden a válságövezetben keletkezett anyagi kár – jelentette be sajtótájékoztatóján Jevhen Zaharov, a harkivi érdekvédő csoport igazgatója.

„Stratégiai szempontból ez rendben van, de a gyakorlatban ennek a törvénynek a végrehajtása azt eredményezi, hogy az ukrán állam tulajdonképpen nem hajlandó segítséget nyújtani azoknak a civileknek, akik a háború áldozatai lettek” – mondta a jogvédő.
Zaharov kihangsúlyozta, hogy

rengeteg embert érint diszkriminatívan ez a törvény.

Emlékeztetett, hogy a konfliktusövezet mindkét oldalán 2800 polgári áldozatot követelt a háború. Az áldozatok családtagjainak – első sorban kiskorú gyerekek és idős emberek, akik kenyérkereső nélkül maradtak – kártérítés járna. A jogszabály ugyancsak hátrányosan érint 9 ezer sebesült és 1300 eltűnt családtagját is. A jogvédő hozzátette, ezek az emberek a mai napig nem kaptam semmilyen kártérítést, és a törvény hatálybalépésével bírósági úton sem tudják majd érvényesíteni igazukat, mivel a jogszabály kimondja, hogy minden kártérítést az Orosz Föderációnak kell kifizetnie.

Az érdekvédő csoport igazgatója úgy véli hogy a nyilvánosságnak és a társadalmi szervezeteknek kéne nyomást gyakorolniuk a döntéshozókra, hogy változtassanak a kialakult helyzeten.

„Kétségtelen, hogy Oroszországnak fizetnie kell, de az embereknek már ma szükségük lenne a segítségre” – foglalta össze az emberi jogi aktivistát.