Útblokáddal tüntetnek a kistérség megalakításáért


Ma reggel tüntetők lezárták a Kijev-Csap főútvonalat.

Az ungvári járási Homok mellett azon három községi tanács – Homok, Tarnóc, Őrdarma – képviselői mentek utcára, akiknek a megyei közigazgatás nem engedi, hogy a közigazgatási reform által előírt egységes territoriális közösségbe tömörüljenek. A nyolc falut tömörítő községi tanácsok múlt csütörtökön békés tüntetést szerveztek a közigazgatás épülete elé, s ötnapos ultimátumot adtak a megyevezetőnek arra, hogy rábólintson tervükre. Mivel ez mindmáig nem történt meg, ma reggel útblokáddal próbálták felhívni magukra a figyelmet.

Hennagyij Moszkal reagálva az eseményre, kijelentette, nem hagyja magát zsarolni és büntetőeljárással fenyegette meg a tüntetőket, amennyiben nem oldják fel az útblokádot. A közigazgatás elnöke honlapján korábban elmondta, miért nem járul hozzá, hogy a három községi tanács egyesüljön: mivel ezeket Ungvárhoz akarják kell csatolni.

Honlapján reagálva a demonstrációra és a tüntetők követeléseire azt írta,

nem engedik, hogy két, Ungvár közelében lévő multinacionális cég adója három egyesülni akaró községi tanács költségvetését gazdagítsa.

Arra hivatkozik, hogy ezekben a gyárakban az egész járásból dolgoznak emberek. A kormányzó a Yazaki és a Jabil gyárra gondol, amelyek a kincseshomoki önkormányzathoz tartozó területen működnek. Moszkal írásában emlékeztetett, ezek a cégek az Ungvári járás költségvetésének 52 százalékát – 76 millió hrivnyát – adják. Ennek elvesztése a járásban a szociális szféra összeomlásához vezetne, ugyanis ezt a költségvetésből finanszírozzák.

„Nem hagyjuk a járást legatyásodni azért, hogy három községi tanács ezzel jól járjon”,

fogalmazott élesen a megyei közigazgatás elnöke. Mai sajtóközleményében hozzáteszi, Ungvár polgármestere levélben ajánlotta az említett feleknek, hogy csatlakozzanak az ungvári kistérséghez, ám ez megválaszolatlan maradt.