Anyaországi és külhoni


Számtalan tanulsága van az április 8-i országgyűlési választásoknak. Sok-sok szempontból lehet elemezni a történteket, levonni bizonyos tanulságokat. Nézzük meg például a külhoni magyarok véleménynyilvánítását.

A külhoni nemzetrészeken élők elsöprő többségben szavaztak a Fideszre. Nyilván nem lehet véletlen, hogy a határon túli magyarok – Kárpátalján is ez az arány – 96 százaléka Orbán Viktorra szavazott. És itt szándékosan hangsúlyoznám a régi-új miniszterelnök nevét, mert az emberek nem annyira a Fideszre, semmint annak vezérére adták a voksukat.

A kárpátaljaiak becsületes és hálás emberek, ezért annak rendje és módja szerint elmentek és leszavaztak Orbán Viktorra, amint kérték azt tőlük.

Ily módon hálálták meg azt az elvitathatatlanul rengeteg segítséget és támogatást, ami az elmúlt években ide érkezett. A korábbi szocialista kormányzások idején ennek a töredéke sem jutott ide.

Ugyanakkor az már némileg fura, hogy egyesek azzal érveltek, hogy miért is szavaznának új pártokra, ha egyszer ők nem adnak semmit. Hogyan is adhatna egy Jobbik vagy akár egy LMP bármit is, ha még sosem voltak kormányon, azaz nem volt lehetőségük bizonyítani.Fura mód a nemzeti ellenzéki párt karakán kiállása a kárpátaljai magyarok mellett –

amikor az oktatási törvényről, a határátkelés könnyebbé tételéről volt szó –,

nem hagyott mély nyomot az emberekben. Pedig világosan bebizonyosodott, amennyiben a budapesti diplomácia hallgatott volna a Jobbik figyelmeztetésére, hogy ne higgyenek Kijev ígérgetéseinek, akkor talán az ukrán parlament nem fogadhatott volna el ilyen gyalázatos jogfosztó törvényt. Határügyben pedig maga a Fidesz-kormányzat bizonyította, csak akarat kérdése a gyors és kényelmes határátkelés. Április 8-án jelentősebb sorban állás nélkül mehetett mindenki, aznap nem volt kötelező a szigorú EU-s követelmények szerinti ellenőrzés, aztán mára már ismét helyreállt a világ rendje, órákat kell újra várni a határokon. És hiába is tiltakozik Magyarország második legnagyobb és legerősebb pártja. De hát kérem szépen, a választás elmúlt…

Ám mindezek mellett van itt még valami, amiről eddig keveset beszéltünk. Amíg az anyaországban csak minden második szavazó választotta a Fideszt, addig a határon túl ez az arány brutális, tízből majdnem mind a tízen…

Márpedig ez akarva-akaratlanul egy negatív elválasztó vonalat húz a magyarországi és a külhoni magyarok közé. Ez pedig magának a kormánynak sem jó.

Úgy fest, a külhoni magyarság témakörben Orbán Viktor kezére játszó Gyurcsány Ferenc most túltolta azt a bizonyos biciklit.

A Fidesz érdekében (kérésére, megrendelésére?!) minden más pártot a külhoniak körében lejárató Fletó most fejtörést okozott Orbánéknak, mert hosszú távon baromira rosszul sülhet el, ha ilyen erős és durva vonal képződik külhoni és anyaországi magyar között. Már így is megy a rosszindulatú anyázás kifelé, s a befelé való kiabálásokkal sem maradnak adósak a lehurrogottak…

Ez vajon így kinek jó?…

K.E