Továbbra is kísért Patyomkin szelleme

A héten Kárpátaljára várják Volodimir Grojszman ukrán miniszterelnököt. A helyi vezetők jó benyomást akarnak tenni „főnökre”, így már napokkal korábban megkezdték az előkészületeket Grojszman méltó fogadására. Na nem a vörös szőnyeg leterítésére gondolok, hanem arra a szovjet hagyományokra visszatekintő nagytakarításra, ami a vizitet érintő útszakaszokon zajlik.

Elárasztották a közösségi oldalakat az olyan fotók és videók, amelyeken az látszik, hogy a közútkezelő emberei megyeszékhelyen és környékén az út menti szalagkorlátot, hidak korlátjait vikszolják és pingálják, hónapok, évek óta kopott útburkolati jeleket festenek fel, kátyúznak. A kommunális vállalat emberei mint egy kirajzott hangyaboly úgy takarítanak, kaszálnak és nyírják a bokrokat. Igazából, csak egy paraszthajszál választ el a fű zöldre festésétől.

Ezek a jelenetek egyáltalán nem újak, jól ismertek a számunkra, hisz az elmúlt évtizedekben kormányok, ideológiák, hatalmak jöttek és mentek, de egy valami nem változott, ha Kijevből sarzsi jött, akkor a Patyomkin-falut idéző szemfényvesztést rendeztek a helyi vezetők. Viszont elszomorító ebben az egészben, hogy jelentős változásokról beszélnek Ukrajnában, mindeközben a régi rossz beidegződéseket és reflexeket nem tudják kiirtani. A jelenleg hatalmon lévő politikai generáció számtalan alkalommal pont az ilyenek miatt élesen bírálta az akkori hatalom vezetőit, élükön az elnökkel és a miniszterelnökkel. Emlékezhetünk még a hírhedt Janukovics vizitekre, amikor dettó ugyan ez volt a forgatókönyv.

Az államfő rendőrök által lezárt „kifényezett” utakon közlekedett, azt látta, amit láttatni akartak vele. Vagyis kátyúk nélküli felfestett útfelületet, tiszta rendezett környezetet. Úgy fest az egykori bírálók hirtelen amnéziásak lettek, hisz továbbra is elfedik a valós állapotokat, ezzel bíráltjaik nyomdokain járnak.

Dübörög Ukrajnában a dekommunizáció, városok, települések és utcák neveit keresztelik át, szabadulva az orosz-szovjet múlttól. Párhuzamosan számos reform zajlik az országban, de a szovjet múltat idéző látszatintézkedésektől, kozmetikázott szociális, társadalmi és gazdasági mutatóktól nem akarnak, vagy nem tudnak szabadulni az ország vezetői.

Kérdés kit akarnak megvezetni, mert ezzel igazából csak magukat ámítják, a nép saját bőrén érzi, tapasztalja, hogy nem úgy van az, ahogy azt a politikusok, a kormányközeli elemzők és sajtóorgánumok beállítják.

Grojszman pénteki vizitje után nagy valószínűséggel semmi sem változik. Ugyanis nem látja majd a kátyúktól járhatatlan utakat, a zsúfolt határátkelőket, a lepusztult településeket, a koszos köztereket stb. Nem találkozik, és nem ismeri meg egy minimálbérből tengődő átlagpolgár problémáit sem. Azzal a benyomással és elégedettséggel távozik majd, hogy itt minden rendben. Holott ebben az országban semmi sem változott, sőt rosszabb a helyzet, mint négy éve volt. Jó lenne, ha a valóságot látnák Ukrajna vezetői, ám Patyomkin továbbra is kísért Ukrajnában.

B. S.