Szakértő: új generáció hozhat változást a kelet-ukrajnai konfliktusban


A terhes politikai körülmények tükrében egy befagyott konfliktus is óriási előrelépés lenne jelenleg a kelet-ukrajnai háborúban – állítja Bohdan Jaremenko diplomata, a majdani külügyek nevű civil szervezet vezetője, aki szerint a Donbaszi konfliktust megoldása a következő generáció feladata lesz.

„Kurt Volker az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja és az ukrán diplomácia megpróbálja meggyőzni saját magát, vagy minket abban, hogy az ENSZ-békefenntartó misszió jelenléte a Donyec-medencében nemcsak lehetséges, de története során először nem a konfliktus befagyasztásához, hanem annak megoldásához fog vezetni” – mondta a diplomata.

Bohdan Jaremenko nem ilyen optimista, a szakértő szerint a kelet-ukrajnai háború csakis kizárólag Vlagyimir Putyin akarata és Oroszország képességei miatt zajlik. Ezt kéne szem előtt tartani az ukrán és a nemzetközi diplomáciának. Az intenzív tárgyalások és a kompromisszumkeresés nem árthat, már az óriási eredmény lenne, ha sikerülne elérni a békefenntartók donbászi jelenlététét, elérnék a tényleges tűzszünet és nem halna meg több ukrán katona.

“Véleményem szerint a konfliktus befagyasztása a maximum, amire számíthatunk a jelenlegi politikai körülmények között. Időre van szükségünk a háború okozta sebek begyógyítása”

– mondta a diplomata.