600 ezer eurós oltóanyag adomány Kárpátaljának


600 ezer euró értékben 21 600 adag öt komponensű Pentaxim – diftéria, tetanusz,celluláris pertussis, haemophilus influenzae B és inaktivált polivakcina elleni –, valamint 15 000 adag három komponensű M-M-RVAXPRO – kanyaró, mumpsz és rubeola elleni – oltóanyagot adott át Kárpátaljának a magyar kormány.

Az újabb nagy összegű oltóanyag szállítmányt Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa adta át Tiszasalamonban a Vöröskeresztnek, azon ötéves program keretében, melynek értelmében Magyarország vállalta, hogy szükség esetén akár egészében biztosítja, vagy pótolja a korosztályos védőoltásokat Kárpátalján.

A kormánybiztos azt is kiemelte, Magyarország az elmúlt két évben közel 7 millió euró értékű egészségügyi felszerelést, gyógyszert juttatott Kárpátaljára.

Mivel a vidék lakosságának csupán 12 százaléka magyar, ez azt jelenti, hogy ezen összeg legalább 88 százalékát nem magyarok kapták. A rászorultság nem nemzetiségfüggő kérdés. Grezsa István abbéli reményét is kifejezte, hogy jelen esemény pozitív visszhangra fog lelni a központi médiában, utalva az elmúlt hónapok magyarellenes tendenciájára.

Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Grezsa Istvánnak a Kárpátaljának nyújtott támogatásokért. Elmondta más megyékkel szemben Kárpátalja privilegizált helyzetben van, mivel jó szomszédja mindig kisegíti a bajban.

S ez a segítség nem csupán az egészségügyre vonatkozik, hisz Magyarország rendszeresen megszervezi a gyerekek gyógyüdültetését, vállalja a donbászi harcokban megsérült katonák rehabilitációját.

A most kapott Pentaxim vakcina rendkívül értékes, mivel öt betegség ellen nyújt védelmet és egy tűszúrással beadható. Pentaxim már második éve nincs egész Ukrajnában, a közeljövőben nincs is előirányozva a beszerzése.

Forrás:

KárpátHír/Persij