Íjgyártó István lesz a kijevi nagykövet


Két külügyi államtitkár is nagykövet lesz: Mikola István Canberrában, míg Íjgyártó István Kijevben képviseli a jövőben hazánkat – értesült az atv.hu.

Miniszterjelölti meghallgatásán tegnap Szijjártó Péter elemezte a szomszédos országokhoz fűződő kapcsolatainkat, és elsősorban Ukrajna irányába fogalmazott meg erős kritikát. Az ukrán oktatási törvény kapcsán azt mondta,

Magyarország fenntartja a NATO-Ukrajna miniszteri találkozókra és a NATO-Ukrajna csúcstalálkozóra vonatkozó vétóját mindaddig, amíg az ukrán fél jogi garanciát nem ad arra, hogy nem sérti meg a magyar nemzeti közösség jogait.

Átverésnek nevezte, amit az ukránok próbálnak elhitetni a nemzeti közösséggel, hogy a törvény végrehajtásának kitolása 2023-ig megoldja a problémát.

Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszteri poszt várományosa tegnap jelentette be: négy államtitkárral folytatja munkáját a következő ciklusban. Távozik Mikola István, a tárca biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára és Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, ők nagykövetként folytatják munkájukat.