Törökország hazaküldte Izrael ankarai nagykövetét


A török külügyminisztérium arra kérte kedden Izrael ankarai nagykövetét, Eitan Naehot, hogy “egy időre térjen haza”, miután előző nap az izraeli amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ellen tüntető palesztinok közül hatvanan meghaltak a Gázai övezetben – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint a török külügyi tárca bekérette az izraeli diplomatát, majd közölte Naehhal, hogy “az lesz a helyes, ha egy időre visszatér hazájába”.

Binali Yildirim török miniszterelnök néhány órával korábban a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén arról beszélt, hogy a muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel.

Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét, háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok emlékére, és összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Az állami intézmények kedden félárbocra eresztették a török zászlókat. Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába.

Donald Trump amerikai elnök december 6-án jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és odaköltözteti eddig Tel-Avivban működő nagykövetségét. A jeruzsálemi amerikai követséget hétfőn avatták fel ünnepélyesen, miközben a Gázai övezet és Izrael határán összecsapások törtek ki, amiben 60 palesztin életét vesztette.

Forrás:

atv.hu