Kelet-Ukrajna: elásták az elesett katonák személyes holmijait


A Doneck melletti ilovajszki „katlanban” elesett ukrán katonák ruháit és személyes holmijait tartalmazó 36 zsákot találtak szerdán Dnyipro közelében elhantolva – írja az Ukrainszka Pravda hírportál egy Krivij Rihi városi képviselőre hivatkozva.

„Egyenruhák, bakancsok, övek és pisztolytáskák kerültek elő a hullaházi cédulával ellátott fekete zsákokból”

– írta közösségi oldalán Mikola Kolesznik. A Krivij Rihi városi képviselő-testület tagja leírta, hogy értesülései szerint a 36 zsákot 2014-ben a Taromszkij rendőrkapitányság akkori parancsnokának utasítására, szállították egy közeli farmergazdaságba, hogy úgymond megszárítsák a zsákok tartalmát. A képviselő egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a jövőben is kerülnek majd elő a földből ilyen eltemetett zsákok, ugyanis ez az eljárás bevett szokás volt a rendőrségnél. Más gazdaságokba is kerülhettek a személyes holmikból.

„A rendőrségnek az lett volna a feladata, hogy leírást készít ezekről a ruhadarabokról és személyes tárgyakról, majd eltemetik azokat. Ám mivel ezek tocsogtak a vérben és hullaszagúak voltak a rendőrkapitány úgy döntött a zsákokat egy közeli halgazdaságba szállítják megőrzésre. Ám ezt követően többet nem látták itt a parancsnokot” – írta le a bizarr sztorit Kolesznik, hozzátette a zsákok 2014 őszén kerültek a gazdaság területére.

A kihantolt ruhadarabok zsebeiben gyerekek által írt leveleket és kitüntetéseket is találtak. Jaroszlav Zsilkin, a Fekete Tulipán kutatócsoport vezetője a 112 Ukrajna tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy 36 zsákból, amiről a gazdaság dolgozói beszéltek eddig 6 került elő. Az alkalmazottak beismerték, hogy ők ásták el a zsákokat, ugyanis a jellegzetes szag sok veszélyes vadállatot vonzott oda a környékről.

A Dnyipro megyei rendőrkapitányság sajtószóvivője közölte, hogy belső vizsgálatot indítottak az ügyben. Egyelőre nem tisztázott, hogy kié lehet és hogyan kerültek ide a személyes tárgyak.