Megállíthatatlan a kanyaró Ukrajnában


Továbbra sem sikerül megfékezni a kanyaró terjedését Ukrajnában.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint május 7 és 13 között az előző héthez képest nőtt az új betegek száma, 1407 ember fertőződött meg, ebből 756 gyerek. A legtöbb esetet Vinnyica, Voliny, Kijev, Lemberg, Luhanszk, Rivne, Csernyihiv megyékben és a fővárosban észlelték. Egyre többször felnőtt személyek betegednek meg.

Az év eleje óta már 15 261 esetet jegyeznek, közülük 9 018 gyerek. Hat gyerek és két felnőtt számára végzetesnek bizonyult a kór.

A Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály csütörtöki közlése szerint a rahói járási Feketetisza község iskolájában az utóbbi napokban 36 tanuló betegedett meg kanyaróban, közülük ketten kórházi kezelésre szorulnak – írja az MTI. A településen a közegészségügyi hatóság munkatársai három héten át megfigyelik a betegekkel kapcsolatba került személyeket. A kanyaró terjedésének megakadályozására irányuló intézkedésekről soron kívüli ülésen dönt a járás környezetbiztonsági és rendkívüli helyzetek bizottsága.

A legfrissebb adatok szerint 2018-ban Kárpátalján 2238-an betegedtek meg kanyaróban. A megyében 100 ezer lakosra 178 megbetegedés jut. A betegek zöme – 1800 fő – 17 év alatti gyermek.