Újságíróra támadtak Ungváron


Az utóbbi időben sajnos egyre gyakrabban akadályozzák az újságírók munkavégzését, melyek során feltárják az igazságot. Vitalij Glagola kárpátaljai újságíró Facebook oldalán számol be arról az incidensről, mely az ungvári „5 elem” mozi előterében történt vele.

Az újságíró, elmondása szerint, magánemberként tért be a moziba, ahol éppen egy botrányba csöppent. Az egyik látogatónak a kávézóban nem a megrendelt menüt hozta ki a pincér, amit szóvá tett, s követelte, ezt vegyék figyelembe a következő alkalommal, majd a panaszkönyvet kérte. Válaszképpen az adminisztrátor és a pénztáros nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illette a hölgyet.

Glagola úgy döntött, készít egy rövid anyagot az esetről, s miközben zajlott a szóváltás, elővette telefonját, hogy videóra vegye a szereplőket. Ezzel maga ellen fordította az ott dolgozók haragját: hiába mondta, hogy közterületen joga van forgatni, említette az Alkotmány 34. cikkelyének idevágó 2. részét, többször ököllel támadtak rá, kiverték a kezéből a telefont, mire kénytelen volt értesíteni a rendőrséget. Ekkorra előkerült az intézmény állítólagos vezetője, aki a rendőrök jelenléte ellenére szintén ököllel próbálta meggyőzni róla, hogy ne videózzon. Az újságírót, aki maradandó sérüléseket szenvedett, „Ebben a városban én vagyok a törvény”, „Mennyit ér az életed? Legfeljebb100 dollárt”,

„Milyen kocsival jöttél? Holnap égni fog”, „A feleségem bíró…”

és hasonló szavak kíséretében

életveszélyesen megfenyegette a tulajdonos. Glagola sérelmezi, hogy a rendőrök nem bilincselték meg a verekedő férfit, csak nyugtatgatták, holott ez már nem az első ilyen megnyilvánulása. Az újságíró feljelentést tette támadói ellen a rendőrségen köztéri munkavégzés akadályozása, és testi sértés címen.