Megoldódhatnak az ukrán-magyar határátkelőn tapasztalt problémák?!


A KárpátHir már számtalanszor foglalkozott az ukrán-magyar határon tapasztalható, európaink semennyire nem nevezhető állapotokról, több órás sorokról és a néha előforduló hatósági szervek lekezelő viselkedéséről. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom folyamatosan szóvá teszi a magyar–ukrán határátkelőkön uralkodó áldatlan állapotokat, ami évek óta megkeseríti a kárpátaljai utazók életét. Szávay István, a nemzeti ellenzéki párt szakpolitikusa a kritikákon túlmenően rendre javaslatokat is tett, amivel javítani lehetne a borzalmas viszonyokon, de a hatalom részéről eddig érthetetlen módon rendre lesöpörték a segítő szándékú ötleteit. Azonban most, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában ígéretet tett a helyzet orvoslására – számolt be közösségi oldalán az ügyért keményen fellépő Szávay István, jobbikos politikus.

A kárpátaljai határátkelőkön tapasztalható több órás várakozások kapcsán elmondta, hogy megpróbálnak egyeztetni az ukrán féllel a legnagyobb kedvezmény elvének alkalmazása kapcsán.

Kíváncsian várjuk az eredményeket, hisz a Jobbik már évek óta megoldást sürget e súlyos és XXI. századhoz méltatlan problémakör kapcsán – írta Szávay István.

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa, a gazdaságfejlesztési támogatások kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy azt igyekezni kell minél inkább a magyar nyelv ismeretéhez, magyar feliratok használatához kötni, hisz így tudunk leginkább használni a helyi közösségnek. Ebben egyet is értett vele Szijjártó Péter és intézkedést ígért.

A meghallgatáson szó esett az ukrán oktatási törvényről is, mellyel kapcsolatban Szávay jelezte, hogy ha a kormány a most beígért határozott kiállást képviselte volna a határon túli magyar ügyek iránt, akkor nem fenyegetné a megszűnés veszélye a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatást.

Az ellenzéki politikus beszélt még az autonómia törekvésekről is.

Szomorú tapasztalatunk azonban, hogy miközben a kormány belföldön harcosan autonómiapárti, külhonban, a kétoldalú kapcsolatokban vagy a nemzetközi szervezetekben már nem beszél erről a kérdésről

– mondta Szávay István.

Képek: Szávay István közösségi oldala