Tehetetlen a kormány a radikálisokkal szemben


Az Amnesty Internetional nemzetközi jogvédő szervezet szerint, az ukrán kormány rendre tehetetlenségről tesz tanúbizonyságot a jobboldali radikálisok erőszakos megnyilvánulásai kapcsán, képtelen megfékezni őket.

Ez a szervezet honlapján olvasható. A jogvédők szerint 2015 óta folyamatosan nő az erőszakos cselekmények száma. Az áldozatok között szerepelnek több kisebbségi szervezet tagjai. Csak az elmúlt 12 hónap alatt 30 támadás történt a radikálisok részéről, s egyet kivéve, valamennyi esetet büntetlenül megúszták. Ez viszont csak még inkább felbátorítja, s újabb tervezett támadásokra ösztönzi őket, olvasható a szervezet honlapján.

„Az ukrán kormánynak el kell ismernie a növekvő erőszak tényét a radikálisok felől országszerte és azonnal hatékonyan fel kell lépnie ellene”

– összegzik a jogvédők, s arra szólítják a hatóságokat, hogy nyilvánosan ítéljék el az erőszak minden formáját, biztosítsák az alapvető emberi jogok védelmét, vizsgáljanak ki valamennyi erőszakos és diszkriminatív esetet, lássák el a rendőrséget egyértelmű utasításokkal az egyes csoportok védelmét illetően.