Kárpátalján is működhet a magyar jégkármérséklő rendszer


Jobbikos országgyűlési képviselő javaslatára hamarosan a magyarországi jégkármérséklő rendszer határon túli kiterjesztése is megvalósulhat. Elsősorban Kárpátalján és Erdélyben fogalmazódtak meg ilyen igények, de a védekezés kiszélesítése a kelet-magyarországi területek nagyobb biztonsága miatt is lényeges lehet – értesült az Agrárszektor szakportál.

Az északkelet-magyarországi területeken továbbra sem lehet elkerülni a jégkatasztrófákat, ha a hazai jégkármérséklő rendszer a kárpátaljai és a partiumi erdélyi területek egy részére nem terjed ki – hangoztatta Apáti István jobbikos országgyűlési képviseli a parlamenti mezőgazdasági bizottság közelmúltbeli ülésén.

Szerinte a védekezésnek legalább 20-30 kilométerre át kellene nyúlnia a határokon, hogy a régió magyar területein a mezőgazdasági termelést nagyobb biztonsággal lehessen megóvni.

Mint ismert, a hazai talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer májustól kezdte meg országos működését. Az új rendszertől szakértők a mezőgazdasági jégkárok jelentős csökkenését várják.

Van benne logika – reagált a képviselői felvetésre Nagy István azóta kinevezett agrárminiszter. Szerinte a határokon túl is számos magyar termelő gazdálkodik és

„rajtunk kívül nem lesz, aki megsegítse őket”.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke pedig a bizottsági ülésen hozzátette, hogy a határon túli magyar gazdálkodók már kérték is a rendszer kiterjesztését. A „határon átnyúló láb” kiépítéséhez azonban – állapította meg Nagy István – szakértői és agrárkamarai egyeztetésekre lesz szükség.