Pénzért vett sikerpolitika


Egészen elképesztő titokra derült fény az ukrán államfővel kapcsolatban. Az a hír került napvilágra róla, hogy pénzért vette tavaly nyári találkozóját Donald Trump amerikai elnökkel. Egyes források 400 ezer dollár, más információk 600 ezer dollárról írnak.

A mérvadó BBC csatornára hivatkozva számolt be az Unian arról, hogy Petro Porosenko elnök környezete kemény dollár százezreket fizetett Donald Trump ügyvédjének, hogy az kilobbizzon egy Fehér Házi találkozót Petro Porosenkóval.

A hírforrás úgy tudja, Michael Cohent, Trump egyik bizalmasát és ügyvédjét előbb Kijevbe hívták, ahol pénzért cserébe rászedték, hogy készítsen elő egy Trump-Porosenko találkozót Washingtonban. Az ottani ukrán nagykövetség ugyanis csak egy közös fotót tudott volna tető alá hozni, ami Porosenkónak kevés volt. Az elnök politikai célokból valódi egyeztetést, tárgyalást óhajtott, amit csak így sikerült megoldani.

A találkozóra 2017. június 20-án sor is került, amit nagy diplomáciai sikerként állított be az ukrán sajtó, jelentősen növelve Porosenko és országa politikai súlyát. További érdekesség, hogy az ominózus amerikai út után az ukrán hatóságok ejtették a Paul Manafort, Trump volt tanácsadója és elhíresült Ukrajna-lobbista elleni vádakat.

A hírforrások szerint Trump nem tudhatott arról, hogy ügyvédje, Michael Cohen pénzért cserébe lobbizott a Porosenko-vizit mellett, arról pedig nem írnak, hogy Porosenkónak ez magánötlete volt, vagy tehetős támogatói találták ezt ki.

De ettől függetlenül is egészen elképesztő dologról beszélhetünk.

Az ukrán elnök pénzért vesz külföldi látogatásokat, mert csak úgy senki sem akar vele szóba állni? Milyen erkölcsökről, politikai-diplomáciai munkáról, teljesítményről beszélhetünk ezek után? S felmerülhet joggal, az uniós közeledési politika, a vízummentesség, s más fontos ügyek hogy jöttek össze, csak nem hasonló, mocskos módszerekkel?…

K.E