Ukrajna Európa Észak-Koreája

Egyre inkább kezd az az érzésem támadni, mintha Észak-Koreába élnénk, Petro Porosenko államfő és az egész ukrán kormány a távol-keleti ország vezetőjével, Kim Dzsong Unnal versenyez. Ahogy kezd összeomlani a gyenge lábakon álló ország, egyre jobban kezd előbújni a diktátori hajlam az ukrán politikai elitből, az összelopott vagyona és megrendült hatalmuk megtartása érdekében. De újabban már sporteseményeket és a foci-vb-t is megpróbálják átpolitizálni.

Itt az újabb agymenés: az ukrán parlament illetékes bizottsága szerdán azt javasolta a parlamentnek, hogy tiltsa be a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság közvetítését Ukrajna területén. A honatyák kezében a döntés, és ismerve a kormánypárt hozzáállását a hasonló késésekben, meglepne, he nem fogadnák el a javaslatot. Nem ez az első próbálkozás próbálkozás arra, hogy diszkreditálják a világeseményt. Az Ukrán Labdarúgó Szövetség már hónapokkal ezelőtt felszólította az ukrán szurkolókat, hogy bojkottálják az eseményt. A bibi ezzel csak az, hogy az ukrán válogatott ki sem jutott a világbajnokságra, miután csoportjában Izland és Horvátország mögött a harmadik helyen végzett. A ha-val kezdődő mondatok sportban és politikában nem sokat érnek, de azért kíváncsi lettem volna, ha Andrij Sevcsenko vezényletével mégis kijutnak az ukránok, akkor vajon ugyan ilyen vehemenciával bojkottálták volna a tornát. Hogyan magyarázták volna meg ezt a válogatottnak és a szurkolóknak, így ugyebár könnyű pattogni és világra szóló bejelentéseket tenni.

Az ukrán kormány egyértelműen buzdít a foci-vb átpolitizálására , ám volt már világbajnokság 1934-ben az akkor épp kőkeményen fasiszta Olaszországban, 1994-ben a közel-keleti agresszió utáni Egyesült Államokban, 2010-ben a valamelyest ellentmondásos Dél-Afrikában, így most Oroszország sem kivétel ez alól. Ukrajna gyermeteg hisztije ezen nem változtat.

Az Oroszország és Ukrajna között dúló propagandaháború nem hagyja érintetlenül a sport világát sem.

Márciusban az ukrán sportminiszter rendeletben tiltotta meg az ukrán sportolóknak, hogy részt vegyenek bármilyen sportrendezvényen, amely Oroszország területén kerül megrendezésre.

A döntés indoklása szerint a jelenlegi politikai helyzetben bármely sportrendezvény veszélyesnek bizonyulhat az ukrán versenyzők számára, s ezzel szeretné elkerülni az esetleges nézeteltéréseket. Vajon egy élsportoló, aki sportoló, aki egész addigi életét a sportra tette fel, hogyan éli meg, hogy nem tud rajthoz állni. Ezzel gyakorlatilag nem az orosz propagandát, hanem az ukrán sportolókat és sportot lehetetlenítik el.

Egy kijevi művész még ennél is messzebb ment azzal, hogy elkészítette a vb úgynevezett alternatív plakátjait. Andrij Ermolenko Facebook-oldalán közzétett plakátok futótűzként terjedtek a közösségi médiában és az ukrán központi sajtó is komoly publicitást biztosított a művésznek.

A plakátok agresszorként mutatják be a házigazdát, az egyiken például az esemény kabalafigurája Zabivaka, a farkas egy leharapott véres emberi kézzel a szájában egy emberi koponyával futballozik.

A világbajnoki serleget szögesdrót fonja körbe, a tetején a földgolyó helyett egy halálfej van. De van olyan kép, amelyen a maláj gépet ért támadást úgy ábrázolja a művész, hogy a repülőgépet egy focilabdával „lövik le”, de találkozhatunk sírkertben futballozó játékos sziluettjével is. Eléggé morbid és visszataszító az egész.

A foci-vb közvetítésének betiltása csak csepp a tengerben és csak egy szűk ám annál hangosabb réteget érint. Ennél sokkal szélesebb korlátozásokat is megengedett magának már a kijevi vezetést. Gondolok első sorban az orosz közösségi portálok, internetes keresők, emailező szolgáltatások, filmkereső és videó megosztó portálok blokkolására, az oroszországi televízió- és rádiócsatornák ukrajnai sugárzásának betiltására, az ukrán nyelv rákényszerítésére az elektronikus és írott sajtóra.

Az indoklás szerint Kijev így küzd az orosz propaganda ellen, valójában viszont ukrán hatalom az ellenzéki tévécsatornákra gyakorolt politikai nyomást próbálja törvényesíteni, azzal a szándékkal, hogy csődbe juttassa őket.

Ezután pedig az ukrán kormány átvenné a csatornák irányítását, hogy így manipulálni tudja az állampolgárok véleményét. Nem kétséges, jó úton haladunk, hogy Ukrajna Európa magámnyos Észak-Koreájává váljon.

B.S