Hamarosan Beregszászban találkozik Szijjártó és Klimkin


Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter június 22-én Beregszászban folytat konzultációt a kárpátaljai magyar közösséggel – számolt be ukrán forrásokra hivatkozva a Kárpátalja hetilap.

A hírügynökség diplomáciai forrásból származó értesülése szerint a két ország külügyminisztere mellett a találkozón részt vesz Lilija Hrinevics ukrán oktatási és tudományos miniszter, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, valamint Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. A tanácskozáson az ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelyének végrehajtásáról lesz szó.

Az ungvári portál azt állítja,

a magyar kisebbség hosszú időn keresztül elutasította a konzultációt az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztériummal.

Mint írják, a Jevropejszka Pravda értesülése szerint a magyarok Budapest javaslatára maradtak távol a tárcának a kisebbségek képviselőivel az oktatás nyelvéről rendezett első, február 14-i egyeztetéséről.

Valójában a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek az oktatási minisztériumnak írt levelükben csupán javasolták,

halasszák a konzultációk megkezdését egy későbbi időpontra, hogy a szakemberek megfelelő módon tanulmányozhassák és megvitathassák a számukra megküldött, az általános középfokú oktatásról szóló törvény tervezetének az oktatás nyelvéről rendelkező cikkelyét, miután a tárca minderre csupán két munkanapot hagyott.

„Azt is kijelentjük, hogy meggyőződésünk szerint az ilyen konzultációkat előzetesen egyeztetett időpontban, közösen elfogadott napirend alapján kell lefolytatni” – áll a KMKSZ, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös levelében.