Szeparatista focisták és gazdálkodók veszélyeztetik Ukrajnát

Amikor már azt hinnénk, hogy ennél nincs lejjebb, akkor kiderül, hogy de van. Korábban az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítványt, a napokban pedig a CONIFA-világbajnok kárpátaljai labdarúgó-válogatott tagjait gyanúsították meg szeparatizmussal Ukrajnában.

A két ügy józan paraszti ésszel úgy is értelmezhető, hogy ma ebben az országban a gazdálkodás és a futball nemzetbiztonsági kockázatot jelent, legfőképp, ha azt kárpátaljai magyarok művelik és a magyar kormány pénzeli. Tovább görgetve ezt az elmebeteg – másként nem is lehet ezt minősíteni – logikát, akkor úgy is fogalmazhatnánk, hogy míg Kelet-Ukrajnában fegyveres felkelőkkel, addig nyugaton magyar nemzetiségű focistákkal, termelőkkel és vállalkozókkal hadakozik Kijev. Mindeközben nem az ország szélein, hanem pont ellenkezőleg, a belsejében, a fővárostól, pontosabban a kormánynegyedtől indult romlásnak ez az ország.

Ahogy arról korábban beszámoltunk Kárpátalja válogatottja nyerte meg a Londonban zajló CONIFA labdarúgó-világbajnokságot, miután a szombati döntőben – 0–0-ás rendes játékidőt követően tizenegyesekkel (3–2) – legyőzte Észak-Ciprust. A mukachevo.net nem épp hiteles és objektív, sokkal inkább uszító és mószerolós cikksorozatának, és egy jóakaró újságíró megosztásának köszönhetően, igen magas szinten foglalkoznak a témával. Pavlo Klimkin külügyminiszter és Igor Zsdanov, sportminiszter is rövid, de kemény hangvételű bejegyzést tett közzé közösségi oldalán a kárpátaljai csapat londoni kiruccanásával kapcsolatban. Zsdanov nemes egyszerűséggel felszólította az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy

lépjenek fel a „sportszeparatizmus” ellen.

Szerinte szükséges a játékosok kihallgatása, valamint annak kiderítése, kapcsolatban vannak-e Ukrajna területi integritását támadó terrorista és szeparatista csoportokkal. Klimkin szintén azt sürgeti, hogy a szolgálatoknak a hazatérő csapattól „meg kell kérdezniük, ki támogatja és finanszírozza őket.” Ha a titkosszolgálati vizsgálat nem lenne elég, az ukrán labdarúgó-szövetség eltiltással fenyegeti a friss világbajnok csapat játékosait.

Bár ezt, hogy gondolták, hisz kiderült, hogy egyetlen CONIFA-vb-győztes kárpátaljai sem játszik Ukrajnában.

A miniszterek elmarasztaló, fenyegető szavait olvasva – ha nem ismerném az egész sztori hátterét – az a gondolata támad az embernek, hogy a CONIFA egy Moszkva által pénzelt szervezet, amely Londonban futballtornának álcázott kiképzőtáborokat szervez. Az itt kiképzett gerillaharcosok miután visszatérnek Ukrajnába felforgató tevékenységet folytatnának, ami ugyebár nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Bár ez csak egy agyszülemény, az ukránok jelentős többsége elhiszi, hogy ez áll a háttérben, mert más információ nem jut el hozzájuk, csak amit a központi média megénekel. Holott a fiuk csak focizni mentek ki, ráadásul a jelentős többségüknek esze ágába nincs Kárpátaljára jönni, ugyanis vagy már Magyarországon születtek vagy idő közben kitelepültek. Ugyanez érvényes az Egán Ede „Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány ellen indított SZBU vizsgálatra is, a szervek elhintették, hogy

szeparatizmust gerjesztő tevékenységgel foglalkoznak, az hogy valójában gazdaságélénkítő programról van szó senkit nem érdekel.

De ahogy a Velencei Bizottság oktatási törvénnyel kapcsolatos állásfoglalása sem változtatott a leányzó fekvésén, a CONIFA nyilatkozata – mely szerint erős túlkapás az ukrán hatóságok reakciója a kárpátaljai csapat szereplésére – sem hatja meg az ukrán politikusokat.

Kijelenthetjük egy lapon emlegetik a jótékonysági szervezetet és a kárpátaljai válogatott tagjait a kelet-ukrajnai felkelőkkel. Ezek után mi várható még, szeparatizmussal gyanúsítják meg a magyar nyelven tanító pedagógusokat, a magyar nyelven író újságírókat, a magyarul gyógyító orvosokat.Itt az ideje, hogy Európa és a világ civilizáltabb országai, amelyek eddig támogatták az ukrán politika ámokfutását, felocsúdjanak és észre vegyék, hogy az ukrán vezetés szörnyű ámokfutásba kezdet, erőszakos ukránosítás, a nemzetiségek elnyomása és megfélemlítése zajlik..

A két elképesztő gyanúsítás is azt bizonyítja, hogy Kijev nem fújt visszavonulót, épp ellenkezőleg újabb támadást intézett a kárpátaljai magyar kisebbség ellen.

B. S.