Csőd közeli állapotban az Ukrán posta


Csőd szélére került az Ukrposta, jelentette be a részvénytársaság vezérigazgatója.

Olekszandr Csernyavszkij az országos és regionális sajtókiadványok vezetőivel találkozva vázolta a vállalat kritikus helyzetét. Ezzel magyarázta azon javaslatát, hogy későbbre halasztja az előfizetési kampányból befolyó összeg átutalását a nagy kiadóknak. Összesen 260 millió hrivnyát kell átutalni a szerkesztőségeknek július végéig–augusztus elejéig. Ehelyett a vezérigazgató, a posta nehéz anyagi helyzetére hivatkozva, 40 százalékos előleget javasol, s csak szeptemberben akarja átutalni a fennmaradó összeget. A döntés joga azonban a szerkesztőségek kezében van, hisz a befizetési díjak nem a posta tulajdonát képezik, az az előfizetők pénze, a posta csak közvetítő. Csernyavszkij szerint a kialakult helyzetért többek között a Nyugdíjalappal fél éve húzódó megegyezés hiánya a felelős.

„Amennyiben lemondanánk az Alappal való együttműködésről, közel 20-25 ezer munkásunkat el kellene bocsátanunk, 6 ezer postahivatalt be kellene zárnunk. A minimálbér megemelése után nem tudjuk kifizetni postásaink, operátoraink stb. bérét”

– állította a vezérigazgató.

Az Ukrposta első ízben 2017 elején tartotta vissza az előfizetési díjakat, amikor 3200 hrivnyára emelkedett a minimálbér.