Naftogaz kontra Gazprom: váratlan döntés született


A svédországi Svea megye fellebbviteli bírósága váratlan döntést hozott: felfüggesztette a stockholmi választottbíróság február 28-án hozott döntésének végrehajtását, mely a Gazprom és a Naftogaz Ukrajna közötti vitában született az Ukrajnán át vezető tranzit gáz ügyében, közli a Gazprom sajtószolgálata.

Az orosz vállalat június 7-én fellebbezett a svéd ítélőszéknél a stockholmi döntés ellen, miután a Naftogaz több különböző instanciánál próbálta sürgetni a végrehajtás kényszerítését. A svéd ítélőszék úgy véli, nincs alapja az orosz gázóriás külföldi részvényeinek zárolására. Svédország idevágó törvénye értelmében a fellebbviteli bíróság döntése ellen nem lehet fellebbezni.

Emlékeztetőül: Az ukrán állami Naftogaz jogi lépéseket kezdeményezett Svájcban, Nagy-Britanniában és Hollandiában a Gazprom egyes európai eszközei, részvényei lefoglalása, megszerzése érdekében. Az utasítást az ukrán elnök adta ki. Petro Porosenko a Facebook oldalán hangsúlyozta: az előbbi három ország csak a kezdet. A Naftogaz a behajtással ahhoz a 2,6 milliárd dollárhoz kíván hozzájutni, amelynek kifizetésére a stockholmi választott bíróság február végén utasította a Gazpromot a két társaság közötti elszámolási viták bírságainak egyenlegeként, de amelyet az orosz fél nem fizetett ki. A Gazprom a partnere által megrendelt, de át nem vett gáz megfizettetése és az alacsony tranzitdíj miatt lett volna köteles fizetni, utóbbi pedig a gázszerződés megsértéséért.