Több mint ezerkétszáz kárpátaljai magyar vállalkozó írt alá gazdaságfejlesztési pályázati szerződéseket Beregszászon


A kárpátaljai magyarságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás folytatódni fog, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van, idén a támogatások összege már meghaladta a 10 milliárd forintot – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Beregszászon, ahol több mint 1200 vállalkozó írt alá a harmadik körben pályázati szerződést a magyar kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás keretében – írja az MTI.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott aláírási ünnepségen Magyar Levente hangsúlyozta: “a mostani pályázatok aláírásával meghaladtuk a 10 milliárd forintos összeget, amellyel a magyar kormány az elmúlt két évben segítette a kárpátaljai magyar vállalkozásokat.” Örvendetes, hogy a nehézségek ellenére mintegy ötezer magyar vállalkozó élt a lehetőséggel, és pályázott a magyar kormány által felkínált, a szülőföldön maradást segítő támogatásokra – tette hozzá.

 

Az államtitkár kiemelte: tapasztalatai szerint sikerült elérni a kitűzött célt, és látható, hogy továbbra is megvan a lelkesedés és elszántság a kárpátaljai magyar vállalkozók részéről. Bejelentette, hogy idén még lesz egy pályázati kiírás az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Program keretében, remélhetőleg ezerkétszáz nyertes pályázóval, miáltal elérik majd a 12-13 milliárd forintos támogatási összeghatárt és a hatezres támogatotti létszámot.

“A kárpátaljai magyarságnak nyújtott gazdaságfejlesztési támogatás folytatódni fog mindaddig, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van, s ameddig a kárpátaljai magyarok életszínvonala el nem ér egy méltányos szintet. Ebből fakadóan még nagyon sok teendőnk van, a munka dandárja még előttünk áll”

– fogalmazott.

Utalva arra, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a közelmúltban szeparatizmus gyanújával vizsgálatot indított az Egán Ede-alapítvány ellen, hangsúlyozta, az alapítvány működése teljes egészészében megfelel az ukrán törvényeknek, fel sem merülhet vele szemben semmilyen törvénysértés gyanúja. Hozzáfűzte, reméli, hamarosan tisztázódnak a félreértések, eloszlik minden gyanú, és az alapítvány zavartalanul folytathatja a működését.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak a Kárpátaljának nyújtott gazdaságfejlesztési támogatásért, valamint a pályázóknak részvételért, mert szerinte jelenleg Kárpátalján vállalkozni nem könnyű, de rendkívül fontos a helyi magyar közösség jövőjének szempontjából.

A kárpátaljai magyar politikus az Egán Ede-alapítvány elnökeként visszautasította a szervezet ellen az ukrán nemzetbiztonsági hatóság által megfogalmazott gyanúsításokat.

“A kárpátaljai magyar vállalkozók támogatása nemcsak a magyar közösség, hanem egész Kárpátalja és Ukrajnai érdekeit is szolgálja, hiszen a támogatások eredményeképpen több ezer vállalkozás és több ezer munkahely jött létre, jelentős mértékben növelve a megye és az ország adóbevételeit”

– szögezte le Brenzovics László.

Szeparatista focisták és gazdálkodók veszélyeztetik Ukrajnát

Amikor már azt hinnénk, hogy ennél nincs lejjebb, akkor kiderül, hogy de van. Korábban az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítványt, a napokban pedig a CONIFA-világbajnok kárpátaljai labdarúgó-válogatott tagjait gyanúsították meg szeparatizmussal Ukrajnában.

kép: karpataljalap.netForrás:

MTI