Katasztrófa határán az ukrajnai vizek

Kritikus az ukrajnai víztározók állapota, a Fekete-tenger az ökológiai katasztrófa határán.

Erről Alekszandr Csisztyakov, a halászok országos egyesületének elnöke beszélt a sajtónak. Ukrajnában 1 millió 300 ezer hektár édesvíz, 63 ezer folyó, 40 ezer tó és 1100 víztározó található. Ennek ellenére Európa ökológiai térképén kevés vízzel rendelkező országként vagyunk feltüntetve, mivel olyannyira beszennyeztük vizeinket, hogy nem tudjuk hasznosítani azt.

A mezők olyan közel kerültek a folyókhoz, hogy egy-egy kiadós esőzés után a vegyszerek belemosódnak a mederbe, majd innen a tengerbe, mondta el Csisztyakov, aki szerint a helytelen gazdálkodási módszerek teszik tönkre az ország természeti gazdagságát. A tengerek teli vannak vegyszerekkel, ipari szennyvízzel, emiatt katasztrofális mértékben csökkent a halállomány. Az Azovi tengerben már csak három halfajtát halásznak, a többi majdnem teljesen kihalt. Ha nem vezetnek be globális intézkedéseket a tenger megmentésére, a szakértők ökológiai katasztrófával riogatnak.

Egy friss kutatás szerint, a Fekete-tenger a bolygó egyik legszennyezettebb része. a 3 millió euróból megejtett elemzésből kiderült, hogy 145 féle szennyező anyag került bele.