A rendőrséget is bevetik a külföldi rendszámosok ellen

Könnyítéseket – a már az országban lévő gépkocsik kedvezményes legalizálását, a behozatali vám és regisztrációs adó csökkentést – ígértek, ezzel szemben újabb szigorítások jönnek a külföldön vásárolt és ott is regisztrált gépjárművek ukrajnai tulajdonosaival szemben.

„Korábban a rendőrség nem volt hozzáférése a vámügyi adatbázishoz, így nem tudták büntetni azokat a külföldi autótulajdonosokat, akik túllépték a tranzitálási időt vagy illegálisan használták az autót. A járőrök eddig nyomós indokkal sem kérhették el a gépkocsi vámpapírjait. Viszont a rendvédelmi szervek mostantól már hozzáférnek a vámszolgálat Inszpektor-2006 nevű adatbázisához, vagyis minden külföldről behozott autó adatait látják. Így azt is látják, hogy az adott jármű megsértette-e a hatályos vámszabályokat”

– nyilatkozta Oleg Nazarenko az ukrán autógyártók és importőrök egyesületének elnöke azzal kapcsolatban, hogy június 22-től év végiéig kísérleti jelleggel együttműködési megállapodás jött létre adóhatóság, a vámszolgálat és a rendőrség között a vámcsalások felderítése érdekében.

Nazarenko állítja, hogy a rendőrség körözött autókra kifejlesztett Rubizs nevű rendszere az elhaladó autó rendszámának leolvasása után megtudja állapítani, hogy az adott gépjármű szerepel-e a regisztrálatlan, vagyis illegálisan az országban lévő autók vámügyi adatbázisában.

Az együttműködés keretében a rendőrök szabálytalanság esetén megállíthatják, büntethetnek, de akár le is foglalhatják az autót.