Bort iszik, vizet prédikál az ukrán hatalom

Ukrajna Oroszország elleni szankciókról papol és agresszorként tekint Moszkvára, miközben tovább kereskedik az ádáz ellenségnek kikiáltott országgal. Éles a kontraszt a kormány és az államfő tettei és szavai között. Azaz mást mondanak Brüsszelben és Washingtonban, mint amit cselekszenek Kijevben.

Petro Porosenko ukrán elnök nem egyszer arra szólította fel Európát és Amerikát, hogy szankcionálja Oroszországot, amiért annektálták a Krím-félszigetet és mert megszállás alatt tartják a keleti országrészt. Míg az európai uniós tagállamok és Amerika is megszorításokat léptetett életbe Oroszországgal szemben, addig egyes ukrajnai cégek tovább növelték érdekeltségüket az orosz piacon. De a szavak helyett beszéljenek a számok:

tavaly az Oroszországba irányuló export 9,1 százalékkal, az import 39,9 százalékkal nőtt az előző évihez képest.

Ukrajna 3,9 milliárd dollár értékben exportált Oroszországba, míg az import értéke 7,2 milliárd dollárt tett ki. Ez azzal magyarázható, hogy bizonyos kormányhoz és államfőhöz közeli cégekre nem vonatkoznak a szankciók és korlátozások.

Na most kapaszkodjanak meg, mert ez tényleg meredek. A Kercsi-szoroson átvezető, Oroszországot a Krímmel összekötő híd építésén dolgozó nehézgépekben ukrán gyártmányú akkumulátorokkal voltak felszerelve, amelyet ráadásul egy Petro Porosenko érdekeltségébe tartozó cég gyártott és exportált Oroszországba. Ezzel gyakorlatilag Kijev nem szimplán asszisztált, de tevőlegesen részt vett a híd megépítésében.

Ezen még az sem szépít, hogy ugyanez a cég az ukrán hadsereg számára is szállít akkumulátorokat, vagyis az ukrán harckocsikba és tankokba is ezeket szerelik.

Állítólag ukrán gyártmányú Ista akkumulátor volt abban a Kamazban is, amellyel Vlagyimir Putyin orosz elnök a megnyitást követően áthajtott az új hídon. A Hrosi című ukrán oknyomozó tévéműsor kiderítette, hogy az érintett cégcsoport 2015 és 2017 között a vámügyi adatbázis szerint az oroszországi Rosztov-na-Donuba 50, az orosz autógyártás fellegvárának számító Toljatiba 117 szállítmányt küldött, ami barátok közt is több tízezer akkumlátort jelent. De nemcsak nehézgépekbe kerülnek ukrán akkumulátorok, az Avtovaz járműgyártó vállalat szalagjairól leguruló Ladákat és Renaultokat szintén ezeket szerelik. A riportból kiderül, hogy 170 millió hrivnyát keresett ezen a bolton a Porosenko érdekeltségébe tartozó cég.

Míg fű alatt folyik a kereskedelem az ukrán elnök lépten nyomon azt hangoztatja, hogy Ukrajna és az ukrán gazdaság teljesen hátat fordított Oroszországnak, teljességgel ignorálják Moszkvát. Azzal dicsekszik, hogy Kijev hosszú ideje nem vásárol gázt Oroszországtól, csak épp azt felejti el, hogy az Európa felől áramló gáz ugyan úgy orosz. Hangzatos kijelentéseket tesz, mely szerint

felszámoltak mindenfajta gazdasági együttműködést és szankcionálják az orosz termékek ukrajnai piacra kerülését, mindeközben a szupermarketek polcai roskadoznak az Oroszországban gyártott élelmiszerektől.

Míg az orosz-ukrán válság miatt életbeléptetett szankciók miatt szenvednek az európai termelők, addig bizonyos ukrán cégek, konkurencia nélkül egyeduralkodóvá váltak az orosz piacon. Porosenko nagy túlélő, ahogy a tavalyi offshore-botrányát nagy valószínűséggel ezt is túléli majd. A napnál is világosabb, hogy bort iszik, vizet prédikál az ukrán hatalom.

B. S.