Lengyel lövegek (nem tankok) lehettek az ukrán-magyar határ közelében

Nagy valószínűséggel a Lengyelországtól kapott önjáró lövegek láthatóak azon a vasúti szerelvényen, amit Csap közelében filmeztek le még csütörtökön és futótűzszerű gyorsasággal terjedt el a közösségi médiában.

Hivatalos információ a katonai járművek váratlan megjelenéséről továbbra sem jelent meg az ukrán sajtóban. Ugyanakkor a felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy azokról az önjáró lövegekről lehet szó, amelyeket Lengyelország ajánlott fel az ukrán hadseregnek. A felajánlásról szóló hírt május elején egy lengyel portál szellőztette meg, viszont az ukrán sajtóban nem kapott nagy publicitást.

A lengyelek tavaly vonták ki a rendszerből ezeket a lövegeket, miután saját fejlesztésű Karab fantázianév alatt futó önjáró tarackot rendszeresítettek a hadseregükben.

A felvételen látható 2Sz1 Gvozgyika (szegfű) az MT–LB páncélozott szállító jármű alvázán kialakított szovjet 122 mm-es önjáró tarack. Az 1970-es években fejlesztették ki, a Varsói Szerződés hadseregeiben széles körben alkalmazott tarack volt. Gyártása a Szovjetunióban 1991-ig folyt. Licenc alapján Lengyelországban és Bulgáriában is gyártották. Gyakorlatilag a Varsói Szerződés összes tagállama rendszeresítette.


Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!