Lőgyakorlat közben meghalt három kárpátaljai katona


Három kárpátaljai katona meghalt, kilencen pedig súlyosan megsebesült egy éles lőgyakorlat során az egyik rivnei katonai gyakorlótéren péntek kora reggel. A sérültek közül hárman életveszélyes állapotban vannak, életükért jelenleg is küzdenek az orvosok.

Az Ukrán Fegyveres Erők Nyugati Parancsnokságának közleménye szerint egyelőre tisztázatlan okok miatt egy aknagránát robbant fel. A védelmi minisztérium közölte, hogy emberi mulasztás okozta a tragédiát, a katonák nem tartották be a biztonsági előírásokat. Szemtanúk viszont azt állítják, hogy a katonák az előírásoknak megfelelően jártak el az aknavető meghibásodása okozta a robbanást. Állítólag a 2016-ban rendszeresített ukrán gyártmányú Molot fantázianevű aknavetővel már korábban is akadtak gondok. Két éve egy hasonló balesetben a mikolajiv megyei Sirokij Lan lőtérén szintén meghalt egy katona. Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette, amíg tart a vizsgálat, addig ezt a típusú aknavetővel nem gyakorlatozhatnak az ukrán katonák.

Az áldozatok kilétéről annyit lehet tudni, hogy ketten Ungváriak a harmadik pedig perecsenyi a munkácsi 128-as hegyivadász dandár Ungváron állomásozó A1778-as tüzérségi zászlóaljánál teljesítettek szolgálatot. A súlyos sérülteket Rivnéből helikopterrel a Lembergi Katonai Kórházba szállították.

A tragédia miatt Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója gyásznapot rendelt el július 7-re, szombatra.