Gyűlnek a sötét fellegek a külföldi rendszámú autók tulajdonosai felett

Újabb aggasztó részletek szivárogtak ki a külföldi rendszámú autók ukrajnai legalizálásáról szóló törvénytervezetről.

A parlamenthez benyújtott új törvénytervezet értelmében arra próbálják majd rákényszeríteni a külföldi autók tulajdonosait, hogy kivigyék autójukat külföldre és az újabb behozatalnál levámolják azokat. Mindezt bírságokkal próbálják majd kicsikarni – írja az Ictv országos tévécsatorna honlapján.

Az összeállítás szerint két kapcsolódó törvénytervezet is benyújtottak már a parlamenthez. Ezekben a behozatali vám és regisztrációs adó csökkentését, valamint a már az országban lévő gépkocsik kedvezményes legalizálását javasolják. Ugyanakkor sokkal szigorúbb ellenőrzést és szankcionálást kezdeményeznek, utalva arra, hogy a rendőrök már hozzáférnek a vámszolgálat Inszpektor-2006 nevű adatbázisához. Megkérdezett ügyvédek szerint ez törvénytelen.

Sokkal aggasztóbb, hogy a hatályos törvények értelmében, azok a külföldi állampolgárok, akik 60 napnál hosszabb időre hozzák be az autójukat kötelesek lennének a rendőrségnél bejegyeztetni azt. Ennek elmulasztása egyébként pénzbírsággal jár, visszaesőknél, akár az autót is lefoglalhatják. Ezt a szabályt eddig csak azért nem alkalmazták és szankcionálták, mert a járőrszolgálatnak nem volt hozzáférése a vámszolgálat átbízásához. Most, hogy elhárult ez az akadály, a járőrök ellenőrizhetik, hogy az utakon közlekedő külföldi rendszámú autók túllépték-e a kéthónapos szabályt.

A törvénytervezet értelmében az egynapos túllépés 170, a háromnapos 850 hrivnyás pénzbírságot vonna maga után. Az egyhónapos túltartózkodás 170 ezer hrivnyás bírsággal vagy bírósági úton az autó elkobzásával járna. Megszüntetnék azt a kiskaput is, amelynek értelmében a külföldi állampolgár által behozott autót Ukrajna területén átruházható vagy használatba adható volt. További változás, hogy

az ilyen járművek nem lehetnek céges autók, például nem lehet majd ezekkel taxizni.

Ez a szabálysértés 34 ezer hrivnyás büntetéssel járna.

A tervezet kidolgozói azokra is gondoltak, akik már rendelkeznek Ukrajna területén külföldi rendszámú autóval. Számukra kedvezményes legalizálást biztosítanának, ám ehhez legelőször is rendezniük kéne a gépjármű tulajdonjogát. Ezzel csak az a baj, hogy ehhez szükségeltetik az előző tulajdonos, ami sok esetben megoldhatatlan, ugyanis az autók többségét közvetítő cégeken keresztül hoztak be az országba. Ám az sem életszerű, hogy a régi tulajdonos Ukrajnába jön majd azért, hogy a korábban már eladott és lepapírozott autóját átírassa az új tulajdonsora. Kérdéses, hogy ebbe belemennek-e az autótulajdonosok.