Ukrán sajtó: nagy eredmény, hogy az EU-ukrán csúcs közös nyilatkozata szerint Oroszország agressziót követett el

Már önmagában is eredmény, hogy közös nyilatkozat született hétfőn Brüsszelben az EU-Ukrajna csúcstalálkozón, de még fontosabb az, hogy a dokumentumban az unió egyértelműsítette álláspontját az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatban, ugyanis kimondta: Oroszország agresszor, fegyveres erői pedig az Ukrajna elleni támadást még 2014 februárjában, azaz a Krím katonai megszállásával megindították – mutatott rá elemző cikkében az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Ukrajna számára ez jubileumi csúcstalálkozó volt (a huszadik), Petro Porosenko ukrán elnöknek pedig az utolsó a jövő márciusban esedékes államfőválasztásokig. Ezért sem Kijev, sem Brüsszel nem akarta, hogy megismétlődjön a tavalyi szégyenteljes helyzet, amikor is Hollandia vétója miatt közös nyilatkozat nélkül zárult a csúcs – olvasható a cikkben. Hága tavaly ugyanis ellenezte, hogy olyan tartalmú dokumentum szülessen, amelyben írásba foglalnák akár a legapróbb lehetőségét is Ukrajna majdani EU-csatlakozásának.

Idén Kijev azzal a javaslattal állt elő, hogy ne hosszú, “tízoldalas értekezésben” fejtsék ki az EU és Ukrajna kapcsolatainak alakulását, hanem tömör politikai jellegű nyilatkozatra szorítkozzanak.

“Vagy az új stratégiának, vagy a helyzet változásának köszönhetően, de a próbálkozás sikeresnek bizonyult. Ezúttal a csúcs közös nyilatkozat elfogadásával zárult”

– írta a hírportál.
A dokumentumban – amelyet az ukrán államfő mellett Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke látott el kézjegyével – az Ukrajinszka Pravda szerint figyelemre méltó, hogy kemény és egyértelmű megfogalmazásokat használnak Oroszországra vonatkozóan, eloszlatva minden kétséget az ukrán-orosz konfliktusról alkotott uniós álláspont felől. “Újfent határozottan elítéljük Ukrajna szuverenitásának súlyos megsértését Oroszország fegyveres erőinek 2014 februárja óta tartó agressziós cselekményei által ” – idézett a szövegből a hírportál.

“Ez pedig nem pusztán Tusk véleménye, hiszen a nyilatkozatot az Európai Unió valamennyi tagállama jóváhagyta”

– hangsúlyozta a hírportál.
Az Ukrajinszka Pravda kiemelte még, hogy a nyilatkozat kimondja Oroszország felelősségét a Donyec-medencei konfliktus rendezését célzó minszki megállapodások be nem tartásában, leszögezve, hogy a Moszkvával szembeni szankcióknak mindaddig életben kell maradniuk, amíg a minszki egyezségek teljes mértékben nem teljesülnek. Az EU képviselői a dokumentumban elítélték azt is, hogy Oroszország az Ukrajnával folytatott szükséges konzultációk elmulasztásával építette meg a krími hidat a Kercsi-szorosban.

Forrás:
mti