9 milliárdos a veszteség az illegális alkohol miatt


9 milliárd hrivnyás kiesést okoz a költségvetésnek évente az illegális alkoholgyártás.

Ezt Olekszij Dorosenko közgazdász jelentette ki. Hogy pontosan mennyit veszít az állam az illegalitásba vonuló szeszgyártás révén, azt senki sem tudja megmondani. Csak megközelítőleg lehet megsaccolni az így keletkező kárt, mely milliárdokban mérhető. A feltételezhető 8-9 milliárd hrivnya azért jelentős, mivel majdnem kiteszi az állami költségvetés első félévi hiányát.

Az alkoholgyártás illegalitásba vonulásának több magyarázata is van a közgazdász szerint. Az egyika magas jövedéki adó, amit Ukrajna európai szintre ígért emelni2025-ig. Még csak 2018-at írunk, de a jövedéki járulék máris elérte az Európának ígért magasságot. Vagyis e téren olyan gyors emelés történt, hogy emiatt csökkent iránta a kereslet. Vagyis várhatóan egyre inkább illegalitásba vonul majd a szeszgyártás, holott a vodkapiac 70-80 százaléka már most is feketén működik.

Az emberek fokozatosan áttérnek az olcsóbb alkoholos termékekre, a statisztikák szerint máris népszerűbb a sör, a bor. A legálisan működő vállalatok képtelenek konkurálni törvénytelenül dolgozó társaikkal. Míg nekik 25 kopijka, utóbbiaknak 25 hrivnya hasznuk van egy-egy üvegen. Ezt alátámasztja, hogy az idei év első három hónapjában 32 százalékkal visszaesett a legális vodkagyártás.

Forrás:

KárpátHír/GolosUA