Az EU és a NATO az együttműködés jövőjéről egyeztet

Az EU és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) egynapos brüsszeli csúcstalálkozóján főként védelmi kérdésekről egyeztet.

Az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) egynapos brüsszeli csúcstalálkozóján a 2016 júliusában aláírt nyilatkozatban foglaltak továbbviteléről és különösen a védelmi kérdésekről egyeztet kedden.

Az uniós tanács tájékoztatása szerint a NATO szerdán kezdődő kétnapos csúcstalálkozóját megelőzően rendezett EU-NATO-találkozón a vezetők áttekintik és nyilatkozatot fogadnak el a két szervezet közötti együttműködés főbb témaköreiről, különösen a haderők európai mozgatását lehetővé tevő katonai mobilitásról, a kiberbiztonságról, a hibrid fenyegetések elleni közös fellépésről és a terrorizmus elleni küzdelemről.

A 2016 júliusában Lengyelországban rendezett legutóbbi csúcstalálkozón az EU és a NATO nyilatkozatot írt alá a gyakorlati együttműködés elmélyítéséről és fokozásáról. A két szervezet összesen 74 konkrét területen hagyta jóvá az együttműködést. Ezek között szerepel a műveleti együttműködés a tengeren, a migráció, illetve a kiberbiztonság és -védelem területén való koordináció, továbbá az összehangolt, egymást kiegészítő jellegű védelmi képességek kialakítása, a védelmi ágazat megerősítése és a védelmi vonatkozású kutatás előmozdítása, valamint a keleti és déli partnerek védelmi és biztonsági kapacitásának kiépítése.

A brüsszeli EU-NATO-csúcstalálkozón az unió részéről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, míg a NATO részéről Jens Stoltenberg főtitkár lesz jelen.

Forrás:

mti