Csehországban a legkelendőbb az ukrán áru


Az EU-n belül Csehország vonatkozásában nőtt a legnagyobb mértékben az ukrán export. Az első negyedévben 217,7 millió dollárt tett ki az oda irányuló ukrán árukivitel, ami 53,2 millióval több a tavalyi év hasonló időszakához mérten.

Ukrajna folyamatosan növeli az Európai Unió országaiba irányuló agrárcélú exportját, mondta el a szaktárca illetékes vezetője. Olga Trofimceva, az agrárpolitikai minisztérium eurointegrációs ügyekért felelős helyettese hozzátette, az EU-s export 37 százaléka szemesekből áll, 26,1 százalékát a sajtolt olajok, 9 százalékát pedig a magvak képezték. Egyébként az agrárcélú kivitel 145 millió dollárral nőtt és 1,9 milliárdot képezett.

2018 első négy hónapjában 2,8 milliárd dollárt tett ki az uniós tagállamokba menő mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel értéke. Ez 14 százalékkal haladja meg a tavalyi év azonos időszakának vonatkozó számait. Összességében egyébként a teljes ukrán export 6 milliárd dollárt képezett idén januártól, azaz az EU-s kivitel aránya megközelíti az ötven százalékot.