Trump keményen odaszólt Merkelnek


A német kormányt bírálta az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcstalálkozó előtt, mondván, hogy Németország a “foglya” Oroszországnak.

Rövid sajtónyilatkozatában Trump a földgázvezetékkel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Németországot “teljes mértékben Oroszország irányítja”. Az amerikai elnök rendkívül helytelennek nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente Moszkvának. Trump emellett ismételten a védelmi költségvetése növelésére szólította fel Berlint.

Németország független ország, amely független politikát folytat és független döntéseket hoz – jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Merkel Donald Trump amerikai elnök kijelentéseire reagált.
Merkel hangsúlyozta, fiatalkorából jól emlékszik azokra az időkre, amikor Németország egy része a Szovjetunió ellenőrzése alatt állt.

“Nagyon örülök annak, hogy mára Németország békében egyesült egységes országot alkot” – fogalmazott.

Szakértők rámutattak, hogy az Északi Áramlat-2 támadásával Donald Trump veszélyes kapcsolatot teremtett a védelmi ügyek és a gazdasági kérdések között, miközben Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azon dolgozik, hogy a katonai szövetség egységének megőrzése érdekében külön kezeljék az egyéb témákat, például az Egyesült Államok és az Európai Unió kereskedelmi vitáját.

Forrás:

ATV