Aknavető robbanás: három lehetséges verziót vizsgálnak

A bizonyítási kísérlet során begyűjtött anyagokat a Kijevi Bűnügyi Szakértői Kutatóintézetnek továbbítják, hogy kiderítsék mi okozhatta a robbanást. A katonai ügyészség három lehetséges verziót vizsgál.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk három kárpátaljai katona meghalt, kilenc megsebesült egy aknavető robbanásban múlthét pénteken a nyugat-ukrajnai Rivne térségében tartott hadgyakorlaton.
Jurij Tabak a rivnei helyőrség katonai ügyésze szerdán közölte, hogy a rivnei katonai lőtéren elvégzett bizonyítási kísérlet során tesztelték a balesetet okozó Molot típusú aknavetőt. A nyomozócsapat három lehetséges verziót vizsgál, az első az emberi mulasztás (az aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében robbant fel), a második, az aknavető nem megfelelő műszaki állapota, a harmadik a betöltött aknagránát meghibásodása.
A bizonyítási kísérletbe bevonták a Kijevi Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet munkatársait, a védelmi minisztérium szakértőit. A lőtéren továbbá jelen volt a védelmi miniszter-helyettes, Jurij Birjukov elnöki tanácsadó és az aknavetőt gyártó cég képviselői.