Házkutatás miatt csúszott ki az ukrán gép Kijevben


Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) nyomozói miatt szenvedett pályaelhagyásos balesetet a kijevi Zsuljani repülőtéren június közepén az ukrán Bravo Airways légitársaság gépe – ezt állapította meg a repteret üzemeltető cég belső vizsgálata.

 

A jelentés szerint a NABU fegyveres munkatársai június 14-én 10 órától (helyi idő szerint) másnap hajnali 5-ig 19 órán keresztül akadályozták a repülőtér munkáját, miután házkutatást tartottak a légikikötő irodáiban és termináljain. Több osztályvezetőt és kulcsszerepet betöltő dolgozót tartottak az irodájában, úgy, hogy nem létesíthettek kapcsolatot a repülőtér dolgozóival és nem tudták koordinálni a reptér munkáját. A hatóság emberei gyakorlatilag túszként tartották fogva a reptér vezetőit, ezzel akadályoztatva a földi kiszolgálást, aminek az lett a következménye, hogy az egyik repülőgép a leszállás után elhagyta a pálya szilárd felületét, a futóművei pedig kiszakadtak a helyükről.
A gépen – amelynek fedélzetén 169 utas tartózkodott – négy tonna kerozin volt, így nagy volt a robbanásveszély. Csak a repülőtéri mentő és tűzoltó szolgálatok jól összehangolt munkájának köszönhetően nem történt nagyobb tragédia. A repülőtér 94 éves fennállása óta ez volt az első baleset.

Forrás:

112.ua