Trump kilépne a NATO-ból? Ellentmondásos hírek a csúcsról


Az amerikai elnök élesen bírálta azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra GDP-jük legalább 2 százalékát.

 

Az Egyesült Államoknak a szövetségből való kiléptetésével fenyegetett Donald Trump amerikai elnök a brüsszeli NATO-csúcsértekezlet csütörtöki zárónapján, arra az esetre, ha a tagországok záros határidőn belül nem emelik meg védelmi költségvetésüket – közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva az MTI. Az illetékesek szerint Donald Trump élesen bírálta az észak-atlanti szervezetet, illetve azon tagállamokat, amelyek nem fordítják védelmi kiadásokra bruttó hazai termékük (GDP) legalább 2 százalékát.

Mások arról számoltak be, hogy Trump váratlanul lemondta a csütörtökre tervezett kétoldalú találkozóit. Az amerikai elnök mások között román kollégájával, Klaus Iohannisszal is egyeztetett volna.

Reutersnek azonban két NATO-forrás is cáfolta, hogy az amerikai elnök a NATO-ból való kilépéssel fenyegetőzött volna. Azt ők is megerősítették, hogy Trump élesen kiosztotta a nem eleget fizető tagállamokat.

Közben az ukrán államfő közölte: nem kell attól félni, hogy Donald Trump esetleg elismeri a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi annektálását. Petro Porosenko a brüsszeli NATO-csúcs csütörtöki zárónapjának reggelén azt mondta: “Nem félek semmitől. Erős üzenetet kaptunk az amerikai Fehér Háztól és a külügyminisztériumtól is, hogy nem ismerik el a Krím illegális bekebelezését.”

A NATO-tagállamok vezetőinek szerdai közös nyilatkozatában leszögezték, hogy soha nem fogják elismerni a félsziget orosz annektálását, egyes megfigyelők azonban tartanak Trump kiszámíthatatlanságától, attól, hogy hétfői találkozóján komoly engedményeket tesz orosz kollégájának, Vlagyimir Putyinnak.

Forrás:

hvg.hu