Veszélybe kerültek az útfelújítások Kárpátalján


Leállhatnak a kárpátaljai aszfaltgyárak miután az ukrán állami vasúttársaság, az Ukrzaliznicja leállítja a kőzúzalék nyitott tehervagonokban történő szállítását – erről Hennagyij Moszkal Kárpátalja kormányzója írt hivatalos oldalán.

A megyei közigazgatás elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt három évben tizenöt korszerű aszfaltgyárat létesítettek Kárpátalján, amelyek nélkülözhetetlenek a régióban zajló útfelújításokhoz. Moszkal felhívta a figyelmet arra, hogy az aszfalt előállításához használt kőzúzalékot és más alapanyagokat is vasúton szállítják a megyébe többnyire Zsitomir és Vinnica megyéből. Visszatérő probléma, hogy akadozik az alapanyag ellátás, tavaly például az egyik romániai kivitelező, teherautókkal Romániából szállította az aszfaltot a nagyszőlősi járási útfelújításhoz.

Sajnos idén sem javult a helyzet, hanem egyenesen romlott, ugyanis a técsői járási Tarackközben (Tereszva) a nemrég átadott új aszfaltgyár Romániából importálja a kőzúzalékot, amely jelentősen növeli az aszfalt árát.

Moszkal szerint ennek a legfőbb oka, hogy az ukrán állami vasúttársaság nem biztosít elegendő tehervagont, ráadásul Ukrzaliznicja bejelentette, hogy ezentúl nyitott tehervagonokban nem szállít kőzúzalékot. Ennek az lehet a következménye, hogy az összes kárpátaljai aszfaltgyár leáll és ezzel a megyében folyó útfelújítási projekt megreked. A kormányzó a kialakult helyzet rendezését Volodimir Grojszmantól várja, ezért levélben fordult a miniszterelnökhöz.Forrás:

KH/zik.ua