Űrhadsereget állít fel az Egyesült Államok


„Elérkezett az ideje, hogy felállítsuk az Egyesült Államok űrhaderejét” – jelentette ki a védelmi minisztériumban mondott beszédében Mike Pence amerikai alelnök.

Pence vázolta a Donald Trump elnök által korábban már meghirdetett amerikai űrhaderő-programot. Beszédében az Egyesült Államok konkrétan meg nem nevezett potenciális ellenségeinek tevékenységére hivatkozva kijelentette:

Az Egyesült Államok ezen a téren növekvő fenyegetettséggel néz szembe. Ez lesz az amerikai fölény következő és természetes lépése.

Pence hozzátette: az önálló haderőnemként létrehozandó űrhaderő az amerikai haderő jelentős átszervezését igényli és kétpárti támogatással elfogadott pótforrásokra lesz hozzá szükség.

Elismerve az új haderőnem kialakításával járó nehézségeket, az alelnök bejelentette: a Pentagonon belül az űrhadviselésért felelős helyettes államtitkári posztot hoznak létre, és a haderőnemet új főparancsnokság irányítja majd. Az új helyettes államtitkár Pence szerint nem katona, hanem civil lesz, és már a kezdetektől felügyeli a haderőnem kiépítését.

Donald Trump elnök június közepén, az Országos Űrkutatási Tanács Fehér Házban tartott tanácskozásán rendelte el a Pentagonnak az űrhaderő létrehozását. Elnöki utasítást írt alá erről, amelyben így fogalmazott: a Pentagonnak „azonnali hatállyal meg kell indítania a világűrbe telepítendő haderő felállításához szükséges folyamatot”.
Az elnök akkor hangsúlyozta,

nem elégséges a puszta amerikai jelenlét a világűrben, hanem amerikai dominanciára van szükség.

Trump egyébként már korábban is jelezte, hogy szükségesnek tartaná egy új, immár a hatodik haderőnem létrehozását, mint ahogyan a kongresszusban is időről-időre felmerült ez a téma. A The Washington Post című lap információi szerint 2018 végéig létre is hozzák az űrhaderő főparancsnokságát, amelynek vezetésével egy négycsillagos tábornokot bíznak meg. Június óta a Pentagonban is folynak az új haderőnem előkészítési munkálatai: szakembereket toboroznak elsősorban katonai területről, már kialakították a beszerzési irodát, amely a többi között műholdakat vásárol és gondoskodik az új technológiákról is.

Pence alelnök beszédének elhangzása után Donald Trump rövid Twitter-bejegyzést tett közzé

Űrhaderő, előre!

Mike Rogers, alabamai republikánus és Jim Cooper, Tennessee demokrata párti képviselője leszögezte: az űrhaderő létrehozása biztonságosabb és erősebb Amerikát eredményez.Forrás:

mti