5%-os adó jöhet a kriptós bevételek után Ukrajnában


gyelőre az országok nagy része azt sem tudja, hogy minek tekintse a kriptopénzeket. Pénznek? Értékpapírnak? Elfogadott szabályozásról egyelőre nem tudunk, az egyes országok a meglévő kategóriák egyikébe próbálják beleerőltetni a Bitcoint és társait – írta a Kriptoakademia.

A most benyújtott törvénytervezet szerint Ukrajnában az egyszerűsítés mellett foglalnak állást: Cégekre és magánszemélyekre is 5%-os adó vonatkozna fiatba történő konvertáláskor. Mind kereskedelem, mind a bányászat esetében ugyanez a helyzet. Az adóalap megállapításakor elméletileg a beszerzési és az eladási fiat ár közötti különbséget veszik figyelembe, a kriptoról kriptóra történő váltásokat, azaz a kriptós kereskedelmet adómentesre tervezik hagyni. Van is értelme: Az USA jelenlegi szabályozása például minden egyes kriptós ügyletet adókötelesnek vesz, brutálisan megnehezítve a bevallást, amit így az állampolgárok nem is kapkodnak el. Bányászat esetében a kiadások és bevételek különbsége után kell majd adózni.

A tervek szerint a törvény 2019-ben lépne életbe és 2025-ig érvényben maradna. A törvényhozók szerint az 5% optimálisnak tűnik azért cserébe, hogy a kriptopiacon szerzett bevételek “legalizálhatóak a valódi gazdaságban”.