Egyre nagyobb mértékű a fiatalkori öngyilkosság


A felfokozott társadalmi feszültség áll a fiatalkori öngyilkosságok mögött, állítja Okszana Gomel ismert ukrán pszichológus.

Ukrajnában 100 ezer lakosonként átlagosan 22-en, az ország egyes keleti régióiban 33-an követnek el öngyilkosságot. A fiatalok körében a legtöbbet a 14 év alattiak körében jegyzik, ami a szakember szerint a társadalomban észlelhető feszültség számlájára írható. A hivatalos adatok azonban csak a jéghegy csúcsát képezik, a sikertelen próbálkozások száma ennél jóval magasabb, ezért már tegnap is késő lett volna elindítani a megelőzést szolgáló iskolai, családi rehabilitációs programokat.

Mivel tinédzser koruk előtt még nincs saját véleményük, a fiatalok hangulata a felnőttek életében, a családokban, az iskolákban zajló folyamatokat tükrözik. A szülők nem titkolják negatív meglátásaikat, nézeteiket, beállítottságukat csemetéjük előtt, s mivel 90 százalékuk feszült, ideges mindennapokat él, az átragad a kicsikre. A fiatalkorúaknak van egy másik csoportja, akik mindenkitől elszigetelten, magányosan élnek, így kontrollálatlanul követnek el meggondolatlanságokat, ahogyan az tavaly októberben Vinnyica megyében történt, ahol sorozatosan több fiatal vetett véget életének önkezűleg.