Itt az új KMKSZ TV – kinek és mennyiből?

Miközben Magyarországon a Hír TV körüli történések foglalkoztatták a közvéleménynek politika iránt még érdeklődő részét, eközben Kárpátalján egy új tévé beindításáról olvashattunk a KMKSZ hetilapjában.

Megtudhattuk, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) felvásárolta a korábban Régió Párti kötődésű televíziót, a 21 Ungvár csatornát, és hogy a 24 órás műsoridőből 12 órát ezentúl a KMKSZ stábja szerkeszt. A vonatkozó nyelvi kvóták miatt azonban csak 6 óra lesz magyar adásidő, a többi ukrán, de azt is a KMKSZ stábja gyártja majd.

Elviekben örülhetünk, hogy Kárpátalján magyar tévé-féle fog működni, mert a Tisza TV-n futó magyar adáspercek nehezen nevezhetők tévészerű működésnek. A regionális magyar adások a kárpátaljai ukrán állami tévében az elmúlt években bődületes színvonal csökkenésen mentek keresztül, mára a kutya sem kíváncsi rájuk. Jelenlegi formájában semmi haszna nincs, de legalább nem a magyar adófizetőknek kellett eltartani. A KMKSZ tévé nyilván más kávéház, az arra szükséges temérdek pénzt az anyaország állja.

Hogy mennyibe került a vétel, és mennyi lesz a fenntartása, azt titok fedi.

A vonatkozó interjúból csak annyi derült ki, hogy 60 fős stábot terveznek verbuválni. Az, hogy bővül a kárpátaljai magyar médiatér, mindenképp üdvözlésre méltó, jó dolog, ám a tisztánlátás és felesleges találgatások érdekében az volna a tisztességes,

ha megtudnánk, mi mennyibe kerül?

Nincs ebben semmi ördögtől való, felesleges hátsó szándékot keresni, csupán így volna korrekt.

A kezdés mindenesetre nem sikerült valami fényesre. Szurkoljunk, hogy jobb legyen, sikerüljön valódi tartalommal, színvonalas műsorokkal megtölteni az idősávot. Ne pedig a Tisza TV mintájára amolyan letudós legyen az egész, mert azzal senki sem nyerne. Egy új csatornánál illet volna, hogy egyedi, saját tartalommal álljanak elő már az indulásnál, ehelyett máshol már lement, érdektelen ismétléseket kapott a tévénéző… Remélni tudjuk, nem ugyanaz köszön majd vissza a képernyőről, amit a magyar állami tévében látunk, mert akkor teljesen felesleges ez a kezdeményezés. A néző új, egyedi tartalmakra kíváncsi, nem pedig szolgai ismétlésekre.

Apropó, tévénéző. Sajnálatos, hogy az új kárpátaljai magyar televízió éppen Beregszászban és környékén fogható a legkevésbé, de decemberben egyébként is megszűnik a földi analóg sugárzás, azaz adódik a kérdés:

kik fogják tudni szabadon nézni a KMKSZ TV-ét? Kinek is készül ez az egész? …

nyitókép: pixabay
Forrás:

N.I