ENSZ: Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások ellen


Oroszország lépjen fel a börtöneiben tapasztalható kínzások és bántalmazások ellen, elkövetőit pedig számoltassák el – szólította fel az orosz hatóságokat az ENSZ kínzás elleni bizottsága pénteken.

A 10 tagú szakértői bizottság fellépését az váltotta ki, hogy a Novaja Gazeta ellenzéki orosz lap a múlt hónapban közzétett egy tavaly júniusban készült felvételt, amelyen a Moszkvától északnyugatra fekvő Jaroszlavl börtönében az őrök gumibotokkal verik az egyik fogvatartottat, név szerint Jevgenyij Makarovot.

A felvételen jól látható, hogy a férfit egy szoba közepén több őr lefogja, kezeit bilincsbe verik, kifeszítik egy asztalra, majd gumibotokkal verik lábát, olykor megpofozzák, nadrágját pedig később – vélhetően további megalázás céljából – lerántják, hogy félmeztelenül feküdjön az asztalon. A szobában több őr is tartózkodik, egyesek lényegében csak figyelemmel követik a kínzást. Van olyan őr is, aki bokszzsáknak nézi Makarov talpait, és ököllel püföli őket.

Az ENSZ-testület felszólította az orosz hatóságokat, hogy számoltassák el Makarov kínzóit, és lépjenek fel más hasonló esetekben is. Nehezményezte, hogy a jaroszlavli börtönben van kamerás megfigyelőrendszer, az orosz hatóságok mégis addig vártak az ügy kivizsgálásával, amíg a felvételt ki nem szivárogtatta az ellenzéki lap.

Mihail Galperin orosz igazságügyi miniszter-helyettes, aki a Makarov ügyét kivizsgáló, kétnapos nyomozást vezette, közölte: a hatóságok bíróság elé állítják a felelősöket, ami szerinte nyilvánvalóvá fogja tenni, hogy Oroszországban elfogadhatatlan a kínzás. Hozzátette: tizenhét tisztviselőt bocsájtottak el, köztük ötöt letartóztattak. A kínzás elleni bizottság sürgette az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák Makarov védelmét – akit azóta áthelyeztek egy másik büntetés-végrehajtó intézménybe -, valamint a férfi ügyvédjéét is, aki elhagyta az országot, mert – a Reuters hírügynökség értesülése szerint – félt egy esetleges megtorlástól.

A bizottság szóvá tette azt is, hogy számos jelentést kapott arról, hogy a hasonló eseteket egyáltalán nem vagy csak félig-meddig, nem hatékonyan vizsgálták ki az orosz hatóságok.

A testület megjegyezte: mintegy 600 ezer ember van Oroszország csaknem ezer börtönében, és évente 4 ezer ember hal meg fogságban különböző okok miatt. Ez pedig az egyik legmagasabb arány az Európa Tanács tagállamai között. A bizottság felszólította Oroszországot, hogy tegyen e szám csökkentése érdekében, és minden halálesetet vessen alá orvosszakértői vizsgálatnak.

A bizottság mindemellett hangsúlyozta: az orosz hatóságoknak – kifejezetten az elcsatolt Krím félszigeten – fel kell hagyniuk annak gyakorlatával, hogy akaratuk ellenére pszichiátriai intézményekbe zárjanak embereket, és kínzással csikarjanak ki vallomásokat a politikai foglyokból.Forrás:

mti