Kiröhögték Orbán Viktort Strasburgban

Hangosan kinevették a magyar miniszterelnököt az EU képviselői, amikor azt találta a Sargentini-jelentés vitájában mondani, hogy “mi sosem hallgattatnánk el olyanokat, akik nem értenek egyet velünk”.

A jelentés Orbán szerint sérti a magyarok becsületét. „Önök számbeli többség alapján akarnak erkölcsi ítéletet mondani, egy népet ki akarnak rekeszteni az európai döntésekből” – mondta a magyar kormányfő, aki az általa vélt kollektív kirekesztés kapcsán azt is kijelentette:

„Mi sohasem akarnánk elhallgattatni olyanokat, akik nem értenek egyet velünk”.

Íme néhány vélemény, melyet az Alfahir szedett csokorba, hogyan reagáltak az EP-ben a felszólalásra:

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője arról beszélt, hogy nem érti, a magyar kormány miért támadja a CEU-t. Kiállít a civil társadalom mellett, amely szintén támadásokat kapott. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig készen állt a kompromisszumokra. Elmondta, hogy a Néppárt kedden fog dönteni arról, hogyan szavaznak a Sargentini-jelentésről. Az eddigiekből ítélve Orbántól még a pártcsaládon belüli szövetségesei is elfordulhatnak.

Udo Bullman (németországi SPD), az EP Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének elnöke azt mondta, jelenleg a magyar kormány a legkorruptabb hatalom az Európai Unióban.

Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége frakcióvezetője szerint, ha Magyarország ma akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, akkor nem vennék fel. Hangsúlyozta: Orbán, nem Magyarország, ő a magyar kormány vezetője, így nem igaz, hogy a jelentés támadja Magyarországot, mint országot. Verhofstadt kioktatta a keresztény értékekről Orbánt, és azt mondta, hogy a magyar kormány fél, „a mi csodálatos európai projektünktől”.

A brit Nigel Farage (Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnöke) szerint Orbánt azért támadták meg, mert szembeszállt Soros Györggyel, aki támogatja az illegális bevándorlást.

„Gyere és csatlakozz a Brexit-klubhoz, nagyon tetszene”

– intézte a nem éppen csábító meghívást Farage a magyar miniszterelnök felé.

Nicolas Bay (a Nemzeti Front főtitkára), a Nemzetek és Szabadság Európája (ENF) tagja arról beszélt, hogy boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen. Kijelentette: az Orbán-kormány volt az egyetlen, amely konzultál a migrációról az emberekkel. Azt is mondta:

„Orbán a mi civilizációnk valódi védelmezője”.