Pofon a Fidesznek: a német CDU támogatná a Sargentini-jelentést

A német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) támogatják Manfred Weber álláspontját a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentéssel kapcsolatban – jelezte a párt főtitkára hétfőn. Az EP szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről, melyet a legnagyobb magyar ellenzéki párt, a Jobbik EP képviselői nem fognak megszavazni. Bár a Fidesz-média részéről elindult az ellenzék “hazaárulózása”, a Jobbik kiáll korábbi álláspontja mellet, ahogy tette a Stop-Soros ügynél is. 

Annegret Kramp-Karrenbauer a CDU berlini elnökségi ülése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Manfred Weber egyértelművé tette, hogy “a jogállamiságot, a véleményszabadságot, a terítéken lévő kérdéseket tekintve nincs kedvezmény az Európai Néppárt (EPP) tagjainak”.

“Ez azt jelenti, és ezt (Manfred Weber) be is jelentette, hogy ha a magyar fél részéről nem tapasztalhatóak megfelelő jelek, és a dolgok állása nem változik a maihoz képest, akkor támogatná egy ilyen (az EU-s alapszerződés hetes cikke szerinti) eljárás megindítását” – fejtette ki a CDU főtitkára.

“Ez az álláspont támogatásra talált a CDU-ban”

– tette hozzá Annegret Kramp-Karrenbauer.
Manfred Weber a CDU elnökségi ülésének vendége volt. A testület biztosította a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát arról, hogy támogatja törekvését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségének elnyerésére. A CDU főtitkára elmondta, hogy egyhangúlag támogatják Manfred Webert, aki “hídépítő” politikus, “különösen a megosztó hatású vitákban”. A 751 tagú EP-ben 34 képviselő tartozik a CDU/CSU-hoz. Az EP szerdán szavaz a Sargentini-jelentésről.

Közben az Orbán “jó barátjának” tartott osztrák kancellár támogatja a hetes cikkelyként ismert eljárás élesítését Magyarország ellen – mondta Kurz egy interjúban az osztrák közmédia honlapjának.

Sőt, azt is leszögezte, ha tényleg elindul az eljárás, akkor a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból.

Az osztrák néppárti képviselő, Ottmar Karas is felfüggesztené a Fidesz EPP-tagságát – számolt be az Alfahir.

Ugyanakkor az osztrák kormány koalíciós partnere inkább szorosabbra fűzné a kapcsolatot Orbánékkal.

Külföldi sajtó: Orbán számára a hatalom a legfontosabb

Európa szemben az Orbán-Macron törésvonallal címmel közölt kommentárt címlapján a Le Monde. A francia balközép napilap szerint a magyar miniszterelnök és a francia államfő szembenállása nincs ínyére sem Angela Merkel német kancellárnak, sem a legtöbb európai vezetőnek. “A háború tehát megkezdő

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője az ATV Egyenes beszéd c. műsorában megismételte pártja azon álláspontját, miszerint nem szavazzák meg a Magyarországot migrációs politikája miatt (is) elmarasztaló Sargentini-jelentést. Ez azonban nem jelenti, hogy a Jobbik a fideszes kormány mellé áll, mondta.

Mirkóczki nehezményezi, hogy a jelentésben összemosódik a magyar kormány ámokfutása a magyar néppel, holott a kettő semmiképpen sem egyenlíthető ki. Ha az Európai Parlament kétharmados többséggel elfogadja a Sargentini-jelentést, Orbán méginkább Brüsszel ellen mobilizálja majd a fideszes szavazókat. Amennyiben pedig a jelentés nem megy át, következhet a győzelmi propaganda, miszerint Orbán a haza megmentőjeként feltörölte a padlót a sorosistákkal, mondta Mirkóczki. A Sargentini jelentest – Mirkóczki szavai szerint – a Jobbik nem szavazza meg. Ehelyett tartózkodik. A jelentést nem támogatja, hiszen nem szabad büntetni az országot azért, mert rossz a kormánya.

Nemmel szavazni pedig azért nem lehet, mert a jelentés nagy igazságokat is tartalmaz: az alkotmánybíróságról, a médiaviszonyokról, a korrupcióról stb. Olyan elemekről van szó, amelyekkel jó lenne, ha az EP érdemben foglalkozna, szögezte le Mirkóczki.

Mindez Orbánnak kedvez.


Nyitókép: Vajda József

Forrás:

mti