Sargentini-jelentés – Megszavazta az EP a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést szerdán az Európai Parlament (EP), a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot.

Az indítvány elfogadása nem jár közvetlenül Magyarország megbüntetésével, a hivatalos eljárás ugyanis hosszú bürokratikus folyamat – a következő lépés az, hogy az Európai Tanács meghallgatja a magyar kormányt, ajánlásokat tesz, később pedig megállapítja, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy hazánk súlyosan megsérti az Európai Unióról szóló szerződésbe foglalt értékeket. Még ezután is több lépés vezet ahhoz, hogy elvegyék Magyarország szavazati jogát az EU-tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanácsban – emlékeztet a 24.hu.

A mai szavazást tegnap parázs vita előzte meg. A vita és a szavazás érdekessége, hogy Orbán mögül szövetségesek hátráltak ki, egyik talán a legfontosabb Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

A holland zöldpárti képviselő által készített Sargentini-jelentésről itt írtunk részletesen

A szavazáson a Jobbik tartózkodással szavazott, mint írták:

a jelentést nem támogatják, hiszen nem szabad büntetni az országot azért, mert rossz a kormánya.

Az LMP be sem ment a szavazáskor, viszont az MSZP megszavazta a jelentést.

A jobbikos európai parlamenti képviselő, Balczó Zoltán, így indokolta döntését:

“Az Európai Parlamentben már 2015-ben Magyarország elleni vádként hangzott el az illegális migráció határkerítéssel való megállítása. Ezért elismerést kellett volna kapnunk, ehelyett a vád a mostani jelentésben is szerepel, elvárva a migránsok kvóta szerinti befogadását, egy megbukott döntés teljesítését. A jelentés rasszizmusról és erőszakos cselekmények formájában is megnyilvánuló antiszemitizmusról beszél. Ezt a rágalmat visszautasítom. A jelentésben súlyos megállapítások szerepelnek a korrupció növekedésével, a jogállamiság korlátozásával, a média példátlan mértékű kormányzati túlsúlyával kapcsolatban. Ezek a bírálatok valósak, tényeken alapulnak, így feltehető a kérdés: mennyiben szabad ország ma Magyarország? Az előterjesztés elfogadásához az igen szavazatok kétharmados többségére van szükség. A végszavazáskor tartózkodni fogok, ami azt jelenti, hogy nem támogatom ezt a migrációpárti jelentést, egyben elutasítom a 7. cikk szerinti eljárás megindítását, amelynek végső szankciói nem egy kormányt, hanem egy egész országot sújtanának.”

Forrás:

MTI/KH/24.hu