Orosz kémetek fogtak Hollandiában

Hollandiában két orosz ügynököt vettek őrizetbe, akik egy vegyi labor után akartak kémkedni. Az eset még tavasszal történt, ám csak most hozták nyilvánosságra – értesült a Népszava.

Az ügynökök egy svájci labor után mutattak leplezetlen érdeklődést. Nem tartották fogva őket, hanem visszaküldték mindkettőjüket Oroszországba.

Az esetet különösen érdekessé teszi, hogy a svájci laborban egyfelől a feltételezett szíriai gáztámadásokat, másrészt a Szergej Szkripal kettős ügynökkel szembeni idegméreg támadást vizsgálták, vagyis olyan ügyeket, amelyekben Oroszország igencsak érintett.

Az NRC Handelsblad úgy tudja, a két orosz ügynök kellő felszereltséggel rendelkezett ahhoz, hogy behatoljon a laboratórium számítógépes hálózatába. Hágában található a Vegyifegyver-tilalmi szervezet (OPCW) központja, amely intenzíven foglalkozott a Salisburyben történt eseményekkel. A brit városban támadták meg idegméreggel az azóta felépült Szergej Szkripalt és lányát. Moszkva szerint hazugság, hogy orosz ügynökök álltak volna a támadás mögött. Két férfit gyanúsítanak az esettel, akikkel csütörtökön interjút közölt az orosz média. Állításuk szerint csak turisták voltak. Theresa May brit kormányfő viszont azt közölte, hazugságokat közöltek.