Ukrán hírszerzés: szemfényvesztés az orosz hadgyakorlat

Oroszország hadgyakorlatnak álcázva jelentős katonai erőt mozgósított az ukrán határ közelében – közölte csütörtökön kijevi sajtótájékoztatóján az ukrán katonai hírszerzésre hivatkozva Dmitro Huculjak, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője.

A jelentés szerint csapatokat vonnak össze, haditechnikát és új fegyvereket mozgatnak a térségben, amit a kelet-ukrajnai felkelőknek szánnak.

„Az orosz katonai vezetés jelentős csapatokat von össze a keleti régiókból az ukrán határhoz, mindezt a kedden kezdődött Vosztok-2018 elnevezésű hadgyakorlatnak próbálják leplezni”

– közölte a szóvivő, aki aggasztónak tartja, hogy gépesített hadosztályok és nehéztüzérségi egységek érkeztek a régióba. Elhangzott továbbá, hogy az orosz-ukrán határhoz közeli ideiglenes katonai táborokban alakulatokat verbuválnak és képeznek ki orosz zsoldosokból, akik a kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcolnak majd.

Dmitro Huculjak azt sem tartja kizártnak, hogy a hadgyakorlatnak álcázott technikai mozgósítás során orosz haditechnikát csempésznek majd át az orosz-ukrán határon a felkelők számára.

Forrás:

KárpátHír/GolosUA