Oroszország hajlandó feltétel nélkül felújítani a párbeszédet az EU-val

Oroszorország minden előzetes feltétel nélkül hajlandó felújítani a párbeszédet az Európai Unióval – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Berlinben.

A Német-Orosz Fórum megalapításának 25. évfordulóján elmondott beszédében kiemelte, hogy Oroszország és az EU “együttműködésre ítéltetett közös eurázsiai otthonunkban”, de az Oroszországgal szembeni “fóbiák” gyakran felülkerekednek a “pragmatikus” viszonyuláson, “a brüsszeli bürokrácia” pedig az együttműködés útjában áll.
Ezért az intézményesített dialógus csaknem valamennyi csatornája bezárult, most viszont “fel kell újítani a közös európai házat”, újra kell kezdeni a párbeszédet – mondta Szergej Lavrov.

Kiemelte, hogy nem szabad egymást hibáztatni, hanem le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évek fejleményeiből, az “elszalasztott lehetőségek évtizedének” történéseiből.

A többi között arról is szólt, hogy a Nyugat “hibrid háborút” folytat Oroszország ellen, katonai erővel, a médiában folytatott “hisztériakeltéssel” és “külföldről pénzelt” civil szervezetek révén beavatkozik belső ügyeibe.